Auguszta
-7 °C
0 °C

Kompkatasztrófa a görög partoknál

2000.09.27. 12:03
Legalább negyvenen vízbe fulladtak, hatvanan eltűntek, amikor kedden éjszaka zátonyra futott egy görög komphajó Parosz szigeténél. A görög nagykövetség tájékoztatása szerint nincs magyar áldozat.
A hozzátartozók reménykednek a keresés sikerében
A Samina Express Pireuszból indult és Pároszba tartott, amikor a kikötő bejárata előtt három kilométerrel teljes sebességgel zátonyra futott. Az utasok között azonnal kitört a pánik, és a sokan a vízbe ugrottak. A 4407 tonnás hajó mintegy húsz perc alatt süllyedt el.

Több mint harminc mentőcsónak, egy repülő és két helikopter vett részt az éjszakai mentésben, rengeteg helyi lakos a saját csónakjával is segített. Orvosok érkeztek Athénból, hogy segítsenek a sebesültek ellátásában.

A görögök a világon a legjobbak a tengeri mentésben - nyilatkozták lapunknak a budapesti görög nagykövetség munkatársai. Információik szerint 511 ember - 447 utas és a 64 fős személyzet - utazott a fedélzeten, közülük reggelig 380-at mentettek ki. A turisták között sok gyermek és idős ember utazott. Magyar áldozatok nincsenek.

Andreas Sirigos altengernagy, a görög parti őrség parancsnoka értetlenségét fejezte ki, nem érti, hogyan történhetett meg a szerencsétlenség. Szavai szerint vaknak kellett lenni, hogy ne lássák az akadályt. A Portes-zátony a tengeri térképeken is megtalálható.

Főként angol, német, orosz és olasz turisták utaztak a Samina Expressen - közölte a BBC. Szemtanúk szerint a komp tragédiája a Titanic süllyedésére emlékeztetett.

Az eltűnteket jelenleg is több repülővel és hajóval keresik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!