Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Csecsen koncentrációs táborban végezték az orosz túszok

2002.08.28. 13:08
Megkínzott és különös kegyetlenséggel meggyilkolt orosz katonák és civilek tömegsírokba temetett földi maradványaira bukkantak Csecsenföldön az orosz hatóságok. Állításuk szerint a váltságdíjért elrabolt áldozatokat koncentrációs táborban tartották fogva a szakadár csecsen fegyveresek.
Az állítólagos koncentrációs táborról Ilja Sabalkin, az orosz terrorelhárítás észak-kaukázusi regionális törzsének tagja számolt be szerdán az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek. Az ezredes elmondta, hogy a kis kaukázusi köztársaság nyugati részén fekvő Acshoj-Martan térségében, Sztarij Acshoj faluban négy helyen is eltemetett emberi csontmaradványokra bukkantak a nyomozó hatóságok.

Maszhadov módszerei

Vizsgálatuk során megállapították, hogy a településen 1996-ban koncentrációs tábort hoztak létre a részben Aszlan Maszhadov és Samil Baszajev csecsen vezetők irányítása alatt álló csecsen fegyveres csoportok. A táborba váltságdíj reményében elfogott személyeket hurcoltak; megkínozták őket, egyeseket pedig az orosz hatóságok, a hadsereg és az áldozatok hozzátartóinak megfélemlítése végett különös kegyetlenséggel meggyilkoltak - állította Sabalkin.

A táborban 1996 márciusának elején már mintegy 150 embert tartottak fogva: orosz munkásokat, katonákat, de akadtak közöttük csecsen nemzetiségűek is. 1996 februárjában ide hurcolták például Lecse Udugov volt csecsen tájékoztatási minisztert is.

Eddig 90 holttestet találtak meg

A rabok jelentős részét megkínozták, kegyetlenül lemészárolták, majd közeli helyeken elföldelték a tetemeket. Ez utóbbi feladat elvégzéséhez sírásó brigádot állítottak fel a foglyok soraiból. Az orosz hatóságok feltételezése szerint 70-90 holttestet rejthetnek az eddig megtalált tömegsírok, pontosabb adatok a további vizsgálatoktól várhatók majd - tette hozzá az ezredes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!