Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Hat marokkóit vádolnak kongói gyermekek megerőszakolásával

2005.02.14. 10:15
Huszonhat esetben találta megalapozottnak a szexuális zaklatás vádját a kongói ENSZ-katonák elleni panaszokat vizsgáló ENSZ-bizottság. A polgári lakosság védelmére rendelt alakulatok tagjai gyermekekkel erőszakoskodtak. Eddig csak a marokkói kormány rendelte el az ügyben érintett katonái letartóztatását.

Gyermekek szexuális zaklatásával vádolnak hat, ENSZ-békefenntartóként szolgáló marokkói katonát. A békefenntartók a Kongói Demokratikus Köztársaságban teljesítettek szolgálatot, ám az ártatlanok védelme helyett gyermekeket zaklattak, állítják civil szervezetek.

Visszaigazolt erőszak

A vádakra reagálva a marokkói kormány a hat katona letartóztatása mellett döntött. A kormány emellett felmentette a katonák parancsnokát és helyettesét is. A marokkói kormány döntését üdvözölte az ENSZ kongói missziójának vezetése. Marokkó döntése "példaként szolgálhat az összes, Kongóban szolgálatot teljesítő katonai alakulat számára", nyilatkozta a BBC-nek, Mamadu Bah, az ENSZ-misszió szóvivője.

A kongói szexbotrány tavaly januárban tört ki, a civil szervezetek vádjai szerint száznál is több gyermeket erőszakoltak meg a menekülttáborokban az ENSZ békefenntartói. A világszervezet hosszú előzetes vizsgálódások után idén januárban küldött tényfeltáró bizottságot hetvenkét eset feltárására. Huszonhat esetben megalapozottnak találták a vádakat, melyek a katonák mellett az ENSZ civil alkalmazottait is érintették.

Védett bűnösök

Hiába állapította azonban meg a jogsértéseket a tényfeltáró bizottság, a testületnek nem áll hatalmában megrendszabályozni a békefenntartókat. Az ENSZ tisztviselői szerint annyit tehetnek, hogy a katonákat delegáló országok kormányait kérik fel a büntetésre. Ezért is tekintik példamutatónak a marokkói kormány döntését.

Az ENSZ vezetése tiltásokkal próbálja elejét venni a problémának. Kofi Annan múlt heti határozata alapján az ENSZ-misszióban résztvevő katonáknak tilos szexuális életet élniük, és kijárási tilalmat is bevezettek a katonai táborokban.