Ervin
14 °C
21 °C

Megrohamozták a kongói ENSZ-képviseleteket

2004.06.03. 15:23
Szükségállapot bevezetését fontolgatja a keleti határon fekvő Bukavu eleste miatt Kongó elnöke. Joseph Kabila szerint a várost a ruandaiak szállták meg. A tuszi üldözések ellen tiltakozó városfoglaló katonatisztek hajlandóak lennének az ENSZ-nek átadni a várost.
Az ENSZ épületeire támadtak a Bukavu elestén feldühödött kongóiak Kinsashában. A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határán fekvő várost fellázadt katonai egységek foglalták el, Joseph Kabila elnök azonban a szomszédos Ruandát gyanúsította meg. A város "a ruandai nemzeti hadsereg kezére került" - állította Kabila, majd általános mozgósítást rendelt el.

Megvédi nemzetét

Mint mondta, a kongói hadsereg az ország "állampolgárainak és erőforrásainak mozgósításával megvédi Afrika harmadik legnagyobb nemzetét". Az államfő rendkívüli állapot bevezetését is javasolta. A várost elfoglaló két fellázadt egység parancsnoka, Laurent Nkunda tábornok és Jules Mutebutsi ezredes a beszéd elhangzása után ígéretet tett arra, hogy kivonja katonáit a stratégiai jelentőségű határvárosból, és átadják a település feletti ellenőrzést az országban állomásozó ENSZ-békefenntartóknak.

Az ENSZ-et okolják

A bukavui események miatt azonban a kongóiak pont az ENSZ-en élték ki haragjukat. Kinsashában és még két másik városban is hatalmas tömegek rohanták meg a világszervezet használatában lévő épületeket. A felfordulásban lövöldözés tört ki.

Nkunda és Mutebutsi szerdán foglalták el a várost, mivel a kormány által megbízott térségbeli parancsnok véleményük szerint üldözte a tuszi közösség tagjait. A két tiszt a kongói tuszi lázadók fegyveresei közül került a polgárháború után létrehozott hadsereg parancsnoki karába.