Alfréd
-2 °C
2 °C

Európai békefenntartók indulnak Kongóba

2003.06.06. 17:04
Belgium részt vesz a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti Ituri térségében indított francia vezetésű Artemis hadműveletben, amely a véres helyi konfliktus megfékezését célozza - jelentette be pénteken André Flahaut belga védelmi miniszter. Közben egy szakasz francia és brit katona már megérkezett az afrikai országba.
A belga hadsereg két C-130 tipusú szállító repülőgépe szombaton repül az ugandai Entebbébe, amely az afrikai békefenntartó művelet háttér támaszpontja lesz. Belgium a szállító repülőgépekkel vesz részt a műveletben és küld egy orvoscsoportot is, harcoló alakulatokat viszont nem - mondta sajtóértekezletén az egykori gyarmattartó ország minisztere. A belga gépek kedden repülnek először Buniába, Ituri székhelyére. A belga orvoscsoport június közepén utazik Buniába.

A franciák megérkeztek

Az AFP hírügynökség tudósítója szerint három repülőgéppel több tucat francia, és négy brit katona érkezett a helyszínre. Pillanatnyilag az ENSZ hétszáz katonája (MONUC) teljesít szolgálatot az országban, de ők nem rendelkeznek elégséges eszközökkel a rendfenntartáshoz. Az etnikai villongásokban az elmúlt években mintegy ötvenezer ember vesztette életét.

Artemis

Az Artemis hadművelet francia vezetés alatt áll, de a politikai ellenőrzést felette az Európai Unió gyakorolja. Flahaut közlése szerint a francia harcoló alakulat, egy 700 fős zászlóalj mellé Kanada és Dél-Afrika is kivezényel egy katonai kontingenst. A belgák összesen 56 fővel vesznek részt az akcióban, továbbá lesz két belga összekötő tiszt a művelet párizsi parancsnokságán és tízen állandó készenlétben állnak Belgiumban, ha erősítést kell küldeni a helyszínre. Flahaut hangsúlyozta, hogy rövid lejáratú beavatkozásról van szó, mert augusztusban már számítanak arra, hogy az ENSZ egy bangladesi egységet küld ki kongói missziója keretében békefenntartásra Ituriba. Várhatóan összesen 1500 katona érkezik az Artemis hadművelet keretein belül az országba.

NATO nélkül

Megfigyelők rámutatnak, hogy az Artemis művelettel az EU szeretné megmutatni, hogy területétől nagy távolságra és a NATO fontos eszközei nélkül önállóan is képes válságkezelő akció végrehajtására.