Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az ENSZ visszavág

2005.03.02. 10:18
Heves tűzharc robbant ki Kongóban az ENSZ békefenntartói és az FNI milícia lázadó fegyveresei között. Az FNI harcosai a múlt héten kilenc bangladesi ENSZ-katonával végeztek, a keddi összecsapásban ötvennél is több lázadó vesztette életét.

Nagyszabású offenzívát indítottak a kongói ENSZ-békefenntartók az FNI milícia fegyveresei ellen. A harcokban a világszervezet közlése szerint ötvennél is több lázadó fegyveres vesztette életét. Az ENSZ vádjai szerint az FNI harcosai öltek meg kilenc bangladesi ENSZ-katonát a múlt héten.

Az FNI ellen a kongói hatalom is fellépett, a kormány keddi bejelentése szerint a milícia három vezérét, köztük Floribert Ndjabu főparancsnokot is elfogták.

Visszalőttek

A keddi összecsapás harminc kilométerre Buniától, a kongói válság központjának számító Ituri tartomány fővárosától történt. Az ENSZ-csapatok a világszervezet katonai szóvivője, Dominique Demange ezredes szerint csak viszonozták a lázadók tüzét. "Szolgálatteljesítés közben támadás érte csapatainkat, azonnal viszonoztuk a tüzet", mondta a BBC-nek.

Kongóban az ötéves polgárháborút lezáró 2002-es békeszerződés óta mintegy tizenkétezer ENSZ-katona teljesít szolgálatot. A békekötés ellenére Ituri tartományban folytatódott az etnikai konfliktus. A harcok legutóbb decemberben lángoltak fel az ásványi kincsekben gazdag, így Kongó legperspektivikusabb tartományában.

Az ENSZ humanitárius munkatársai szerint az újra fellángolt harcok miatt tízezrek menekültek el otthonaikból, sokuk a szomszédos Ugandában talált menedéket.