Pápaválasztás szigorítva

2005.04.03. 08:03
A pápaválasztó konklávé titkosságát 1945-ben szigorították meg, hogy kizárjanak minden külső befolyást és nyomásgyakorlást. VI. Pál a minimálisra korlátozta a bíborosoknak segédkező személyzetet, II. János Pál elrendelte, hogy a konklávé egész ideje alatt a pápaválasztó bíborosok lakosztályainak és a közreműködő személyzet szálláshelyeinek a Vatikánban, a falakon belül kell lenniük.

Az I. János Pál halála után, több mint negyed százada megtartott előző konklávé alig két napig tartott. 1978. október 16. estéjén megjelent a Szent Péter bazilika lodzsáján az új, 265. pápa, Karol Wojtyla. Ő volt 445 év - az 1523-ban elhunyt holland Hadrián - óta az első "külföldi", vagyis nem olasz pápa. II. János Pál az egyházfők sorában a harmadik leghosszabb ideig uralkodó pápának számít.

A korszellemet a II. János Pál idején hangsúlyozottan bebocsátó Vatikánban nem helyes cinizmust keresni a mondásban, hogy "meghalt a pápa, éljen a pápa", hiszen az egyház működésének folyamatosságát szolgálja a választási procedúra is. Az emberi lét mulandósága ellenére a katolikus egyház tovább halad földi útján, nem marad vezetés nélkül, Szent Péternek mindig találnak utódot, így a Wojtyla utáni korszakban is.

A falakon belül

A konklávék titkosságát egyébként még XII. Pius - Eugenio Pacelli - szigorította meg 1945-ben, hogy kizárjon minden külső befolyást és nyomásgyakorlást, és a kiszivárogtatások megakadályozására elrendelte minden "telefon, távíró és filmes eszköz" használatának tilalmát. Az őt követő pápák is ezeket a célokat követték, VI. Pál például drasztikusan, a minimálisra korlátozta a pápaválasztásoknál segédkező személyzetet.

II. János Pál 1996. februárjában döntött a konklávék, a pápaválasztás rendjének és szabályozásának korszerűsítéséről, kinyilvánítva, hogy a választások egész ideje alatt a pápaválasztó bíborosok lakosztályainak és a közreműködő személyzet szálláshelyeinek a Vatikánban, a falakon belül kell lenniük, hogy is szavatolni lehessen az egyházmak életfontosságú szavazás résztvevőinek maradéktalan függetlenségét és döntési szabadságát, elszigeteltségét a külvilágtól.

Ki hoz több turistát?

Ezután alakítottak ki először szállodát a Vatikánban. Karol Wojtyla szigorúan megtiltotta azt is, hogy a konklávé választási helyiségeibe bármiféle hang, kép és szöveg rögzítésére, -továbbítására, illetve lejátszására alkalmas eszközt vigyenek be.

A római konklávék idején egy egész világ találkozik itt, és maga a város is átalakul: szinte mindenütt azt találgatják, ki lesz az új pápa. Olaszországnak különben legkevésbé sem közömbös, hogyan alakul a katolikus egyház vezetése, hiszen az évente negyvenmillió turistát fogadó ország vendégeinek negyede az "egyházi turizmus" keretében érkezik, utazásuk célpontja kifejezetten a Vatikán.  • Hírek
  • Személyi kölcsön