Móric
9 °C
15 °C

Csak hatalmát erősíti az orosz elnök

2004.02.24. 17:14
Nem tartja meglepőnek az orosz kormány feloszlatását Sz. Bíró Zoltán. Putyin a miniszterelnöki poszt meggyengítésével elnöki hatalmát akarja tovább erősíteni. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint ennek oka a reformok folytatása mellett a volt KGB-s kollégák megerősítése is lehet.
Nem számít igazi meglepetésnek, hogy Putyin feloszlatta az orosz kormányt - értékelte a helyzetet az Indexnek Sz. Bíró Zoltán. Mihail Kaszjanov menesztése várható volt, miután ő volt az utolsó, vezető tisztséget betöltő orosz politikus, aki Borisz Jelcin, volt orosz elnök embere volt.

Bírálta az elnököt

Alekszandr Volosin, az elnöki adminisztráció októberben menesztett vezetője után Kaszjanov volt az a személy, aki nyíltan bírálta az elnöki vezetést és az ügyészséget többek között a Jukosz-vezető, Mihail Hodorkovszkij október végi letartóztatása miatt. Sz. Bíró szerint Putyin már korábban is jelezte, új gazdasági kurzust kíván meghirdetni, és a kabinet menesztése nyilvánvalóan jelzésértékű lehet a március 14-én elnökválasztó oroszok előtt: Putyin elkötelezett a változtatások mellett.

Elitháború

Az új kormány kinevezése várhatóan szervezeti átalakításokat is jelent. A Pravda elemzése szerint ez a miniszterelnöki tisztség háttérbe szorítását, valamint a gazdasági minisztérium önállóságának visszaszorítását jelenti. A szakértő úgy látja, két magyarázat kínálkozik a 2003. nyara óta tartó gazdasági-politikai folyamatokra: a jóhiszemű változat szerint Putyinnak szüksége van az erős háttérre az elkerülhetetlenné vált gazdasági és szociális reformok véghezvitelére, amihez Kaszjanov jelenthette az utolsó akadályt. A pesszimista magyarázat szerint az egész történet a szentpétervári KGB-s kör, Putyin és köreinek megerősítéséről, vagyonhoz és hatalomhoz való juttatásukról szól.

A kormány leváltása sem veszélyezteti Putyin újraválasztását - állítja a szakértő. Az elnök számára csak a részvételi arány jelenthet kockázati tényezőt, hiszen kérdéses, hogy a választók elmennek-e a lefutottnak tűnő szavazásra. Ennek esélyét növelheti az is, hogy az eddigi hét elnökjelöltből, hárman már azt fontolgatják, mégsem indulnak, ebben az esetben pedig két esélytelen jelölttel versenyt imitálni elég nehéz lesz.

Örököst nevelne

Korai lenne arra gondolni, hogy Kaszjanov menesztésével, és új miniszterelnök kinevezésével Putyin máris utódját akarná bemutatni. Putyin múlt héten ugyan említést tett arról, 2008-as harmadszori újraválasztása helyett (ehhez alkotmányt kéne módosítani) méltó utód felkészítésével kíván majd gondoskodni politikája folytatásáról. Többen egyébként Szergej Ivanovot, a honvédelmi tárca jelenlegi vezetőjét vélik Putyin örökösének, de nem valószínű, hogy - hasonlóképpen ahhoz, ahogy 2000-ben Jelcin a miniszterelnök Putyinból csinált elnököt - a várhatóan néhány héten belül kinevezésre kerülő új miniszterelnöknek kiszemelt utódját tenné meg - valószínűsítette Sz. Bíró Zoltán.