Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Fellázadtak a koppenhágai hippik

2007.05.15. 11:18
Több mint ötven fiatalt vett őrizetbe a dán rendőrség hétfő este Koppenhágában, ahol a rendfenntartó erők és a tüntetők között heves összecsapások törtek ki, miután a város vezetése le akar rombolni egy híres foglalt házat.

A zavargások azután kezdődtek, hogy egy engedélyezett tüntetés résztvevői a dán fővárosban a rendőrökre támadtak: utcaköveket és benzines palackokat dobáltak rájuk.

A fiatalok egy épület lebontása ellen tiltakoztak napközben, de estére elfajultak az események. A lerombolásra ítélt épület Christianiában áll, ami valaha a dán hadsereg egyik laktanyája volt.

Miután a fegyveres erők kiürítették, 1971-ben hippik szállták meg a területet, és egyfajta kommunát alakítottak ki benne. Christiania jelenleg részben önszabályozó közösségként működik, 1995-ben megállapodtak a területhasználatról a tulajdonossal, azaz a honvédelmi minisztériummal, és az itt lakók több mint tíz éve fizetnek a közszolgáltatásokért is (víz, villany, szemétszállítás és egyebek).

A terület többszáz lakója és a városvezetés azonban évek óta vitatkozik az alternatív közösség jogi státuszáról, a város szeretné felszámolni a közösségi tulajdont és a lakóktól bérleti díjat szedni, de a negyed kiterjedt és szinte leplezetlen kábítószer-kereskedelme is csípi a hatóságok szemét.

Szivardoboz

A szóban forgó, "Szivardoboz" névre hallgató ház egy részben leégett faépület, a 2002-es tűz óta hajléktalanok lakják. A dán városi vezetés március végén döntött az épület lerombolásáról, ami az önkényes házfoglalók féktelen dühét váltotta ki.

A rendfenntartó erők könnyfakasztó gránátokat is bevetettek, míg a fiatalok barikádokat emeltek, gumiabroncsokat gyújtottak fel, majd egy bankot is vandál módon megtámadtak. Az összecsapásokban három rendőr is megsérült.

A viszonylagos nyugalom éjfél körül állt helyre a negyedben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?