Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Fellázadtak a koppenhágai hippik

2007.05.15. 11:18
Több mint ötven fiatalt vett őrizetbe a dán rendőrség hétfő este Koppenhágában, ahol a rendfenntartó erők és a tüntetők között heves összecsapások törtek ki, miután a város vezetése le akar rombolni egy híres foglalt házat.

A zavargások azután kezdődtek, hogy egy engedélyezett tüntetés résztvevői a dán fővárosban a rendőrökre támadtak: utcaköveket és benzines palackokat dobáltak rájuk.

A fiatalok egy épület lebontása ellen tiltakoztak napközben, de estére elfajultak az események. A lerombolásra ítélt épület Christianiában áll, ami valaha a dán hadsereg egyik laktanyája volt.

Miután a fegyveres erők kiürítették, 1971-ben hippik szállták meg a területet, és egyfajta kommunát alakítottak ki benne. Christiania jelenleg részben önszabályozó közösségként működik, 1995-ben megállapodtak a területhasználatról a tulajdonossal, azaz a honvédelmi minisztériummal, és az itt lakók több mint tíz éve fizetnek a közszolgáltatásokért is (víz, villany, szemétszállítás és egyebek).

A terület többszáz lakója és a városvezetés azonban évek óta vitatkozik az alternatív közösség jogi státuszáról, a város szeretné felszámolni a közösségi tulajdont és a lakóktól bérleti díjat szedni, de a negyed kiterjedt és szinte leplezetlen kábítószer-kereskedelme is csípi a hatóságok szemét.

Szivardoboz

A szóban forgó, "Szivardoboz" névre hallgató ház egy részben leégett faépület, a 2002-es tűz óta hajléktalanok lakják. A dán városi vezetés március végén döntött az épület lerombolásáról, ami az önkényes házfoglalók féktelen dühét váltotta ki.

A rendfenntartó erők könnyfakasztó gránátokat is bevetettek, míg a fiatalok barikádokat emeltek, gumiabroncsokat gyújtottak fel, majd egy bankot is vandál módon megtámadtak. Az összecsapásokban három rendőr is megsérült.

A viszonylagos nyugalom éjfél körül állt helyre a negyedben.