Emőke
-4 °C
9 °C

Koponyával pózoltak a német katonák Afganisztánban

2006.10.25. 09:32
Három és fél évvel ezelőtti felvételt közölt a német Bild című bulvárlap, amelyen Afganisztánban szolgáló német katonák egy koponyával fotóztatják magukat.

Emberi koponyával pózolnak Afganisztánban szolgálatot teljesítő német katonák a Bild című német bulvárlap szerdai számában megjelent fényképeken.

A halottgyalázást dokumentáló öt felvétel, amelyen álcaruhában láthatók a Bild magyarázata szerint az afganisztáni nemzetközi védelmi erő (ISAF) kötelékében szolgáló katonák, állítólag 2003 tavaszán készült Kabul közelében.

A bulvárlap értesülése szerint a koponya egy Kabul környéki tömegsírból származhat, de nem lehet tudni, hogy egy Afganisztán szovjet megszállása idején - 1979 és 1989 között - elesett orosz katonáé vagy egy helybéli földi maradványainak a része.

A Bild megszólaltatta Franz Josef Jung német védelmi minisztert, aki azonnali vizsgálatot követelt az ügyben. Ha a katonákkal szembeni gyanú beigazolódik, "le kell vonni a szükséges szolgálati, fegyelmi, s adott esetben büntetőjogi következményeket" - jelentette ki a tárcavezető.

A német kormány szerdán határoz a német katonák afganisztáni küldetésének meghosszabbításáról.