Kornélia
-1 °C
15 °C

186 millió dollárba került a koreai csúcstalálkozó?

2003.01.31. 18:25
A dél-koreai ellenzék pénteken bocsánatkérést és magyarázatot követelt Kim De Dzsung dél-koreai elnöktől, akit azzal vádol, hogy 186 millió dolláros, Phenjannak nyújtott szöuli segéllyel alapozta meg a 2000-ben megtartott észak- és dél-koreai csúcstalálkozót.
A 2000-ben megtartott csúcstalálkozó az enyhülés kezdetét jelentette a megosztott félsziget két országának viszonyában, s a Nobel-békedíjat a dél-koreai államférfi számára.

A Hyundai csak beruházott?

Csütörtökön dél-koreai könyvvizsgálók nyilvánosságra hozták, hogy 2000-ben az enyhülési politikára törekvő szöuli kormányhoz közel álló Hyundai üzleti csoport 186 millió amerikai dollárt utalt át ismeretlen rendeltetéssel Észak-Koreának egy héttel a nevezetes találkozó előtt, s az ügylet részleteit a dél-koreai kormány titkosíttatta.

Kim elnök csütörtökön röviden annyit közölt az ügy kapcsán, hogy a Hyundai észak-koreai beruházásokba fektetett be, ami megfelel Dél-Korea nemzeti érdekeinek, és egyben a békét szolgálja. Az elnök ellenzi, hogy ügyészi vizsgálat induljon az ügyben - jelentette az AP.