Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Tengeri incidens a két Korea között

2002.06.29. 13:04
Négy dél-koreai haditengerész életét vesztette, huszonkettő megsebesült, egy dél-koreai naszád elsüllyedt abban a fegyveres incidensben, amely szombaton reggel történt észak- és dél-koreai hajók között. Dél-Korea és Észak-Korea szombaton egymást tette felelőssé a fegyveres incidensért.
A szöuli védelmi minisztérium közlése szerint a Sárga-tengeren a dél-koreai vizekre két észak-koreai őrnaszád és egy halászhajó hatolt be szombat reggel. Tűzharc robbant ki, amely huszonöt percen át tartott. Két észak-koreai hajó kigyulladt, majd gyorsan távozott a helyszínről. Egy dél-koreai naszád elsüllyedt, s egyes jelentések szerint négy, mások szerint öt dél-koreai haditengerész életét vesztette.

A viszály oka
Észak- és Dél-Korea az 1950-1953-as koreai háború óta gyakorlatilag hadiállapotban áll egymással: a háborút csak tűzszüneti megállapodás zárta le, amelyet békeszerződésnek kell felváltania.
Ujjal mutogatnak

A fegyveres incidensért Dél-Korea és Észak-Korea egyaránt egymást tette felelőssé.A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség Dél-Korea katonai provokációjaként állította be a történteket. A KCNA állítása szerint a dél-koreai naszádok kezdeményezték az összetűzést, "több száz lövedéket, illetve gránátot" lőve ki az északi hajókra, amelyek csupán önvédelemből viszonozták a tüzet. Az incidens hátrányosan befolyásolja az enyhülés szakaszában lévő Korea-közi kapcsolatokat - hangoztatta a KCNA.

Kim De Dzsung dél-koreai elnök ugyanakkor az észak-koreai erők provokációjának minősítette az incidenst, amely növeli a feszültséget a Koreai-félszigeten, amit viszont Szöul semmilyen esetben sem tűrhet el. Li Szang-hi tábornok, a dél-koreai fegyveres erők vezérkarának műveleti parancsnoka közölte, hogy először az egyik észak-koreai naszád nyitott tüzet, a dél-koreai erők pedig azonnal válaszoltak.

Feszült viszony

Szöuli tisztségviselők bejelentették, hogy az észak-koreai vádaskodást követően az ENSZ tűzszüneti bizottsága katonai tárgyalásokat javasolt Phenjannal. Az incidens olyan időszakban történt, amikor Észak- és Dél-Korea viszonya egyébként is feszült és nem sok jóval kecsegtet az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti párbeszédnek a jövő hónapra tervezett újrafelvételét illetően sem.

Az összetűzés azelőtt történt, hogy a labdarúgó világbajnokság miatt jelenleg fuballázban égő Dél-Korea válogatottja szombaton a harmadik helyért játszott Törökország csapatával. Kim De Dzsung dél-koreai elnök az incidens ellenére sem szakította félbe Japánban tett látogatását: vasárnap jelen lesz a brazil-német döntőn, hétfőn Koizumi Junicsiro japán kormányfővel tárgyal, kedden pedig fogadja őt Akihito császár.

Nemzetközi visszhang

Japán és Oroszország aggodalmát hangoztatta szombaton az észak- és a dél-koreai naszádok között a Sárga-tengeren hajnalban lezajlott - négy dél-koreai tengerész életét követelő - összetűzés miatt. Az orosz külügyminisztérium Észak- és Dél-Koreát egyaránt felszólította: ne engedjék meg, hogy az incidens veszélybe sodorja a Phenjan és Szöul közötti békéltető erőfeszítéseket.

Fukuda Jaszuo japán kormányszóvivő szombaton közölte, hogy Tokiót aggasztja az összetűzés. "Aggodalommal figyeljük a fejleményeket" - hangoztatta a szóvivő, aki egyúttal sajnálatát fejezte ki az incidensnek dél-koreai részről több áldozata - négy halottja és 22 sebesültje is volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?