Mária
18 °C
28 °C

Észak-Korea: mégis van nukleáris program

2002.10.17. 10:55
Bebizonyosodott, hogy mégis létezett a titkos észak-koreai nukleáris fegyverkezési program - ezt nyilatkozták legalábbis nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők. Szakértők ugyanakkor emlékeztetnek rá: a phenjani enyhülési politika tovább folytatódhat, mert az utolsó sztálinista állam nem engedheti meg magának, hogy hátat fordítson a világnak.
Észak-koreai illetékesek elismerték nukleáris fegyverkezési programjuk létezését - jelentették be szerda este nevük elhallgatását kérő magas rangú amerikai tisztségviselők. Minderre még október elején került sor, amikor James Kelly, a távol-keleti ügyekkel foglalkozó amerikai külügyminiszter-helyettes október elején Phenjanban járt, és bemutatta az amerikai bizonyítékokat. A CNN információi szerint az észak-koreai vezetés ezzel érvénytelenítette azt az 1994-es egyezményt, amelynek alapján az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán 2003-ig két könnyűvizes atomreaktort épít, cserében Phenjan leállítja nukleáris programját.

Békés úton, tárgyalásokkal

A hír nyilvánosságra kerülését követően Szöul csütörtökön felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos nemzetközi megállapodásokat - jelentette az MTI. Kim De Dzsung dél-koreai elnök szerint ez elfogadhatatlan, és súlyos fenyegetést jelent az egész félsziget biztonságára. Egyúttal pozitív fejleményként értékelte, hogy Phenjan nyilvánosságra hozta ezt a tervét, mert ez arra utal, hogy az észak-korai vezetés hajlandó a probléma megoldására. Li Te Szik külügyminiszter-helyettes ugyanakkor kijelentette: az Észak-Korea nukleáris fejlesztéseiből adódó problémát békés úton, tárgyalásokkal kell rendezni.

Az észak-koreai vezetés elé

A CNN emlékeztet rá, hogy George Bush elnök beiktatását követően az Egyesült Államok és Észak-Korea között a magasabb szintű kapcsolatok megszűntek, 2002 januárjában pedig Phenjant - Bagdaddal és Teheránnal - a gonosz tengelyéhez sorolták. Éppen Kelly volt az első magas szintű amerikai politikus, aki Bush elnöksége óta Kim Ir Szen egykori birodalmába látogatott és a nukleáris fegyverkezésről szóló bizonyítékokat az észak-koreai vezetés elé tárta.

Nincs abban a helyzetben

Szakértők szerint Észak-Korea nincs abban a helyzetben, hogy a nemzetközi közösségnek hátat fordítva tovább folytassa kísérleteit. Elképzelhető az is, hogy az USA - az 1994-es megállapodásban foglaltak szerint - továbbra is szállít fűtőolajat az utolsó sztálinista államba, bár a két könnyűvizes atomreaktor szinte biztos nem épül fel jövőre. Két további bejelentés is bizonyítja, hogy Phenjan titkos fegyverkezése felett - bizonyos feltételek teljesülése esetén -szemet hunyhatnak a szomszédos államok.

Az MTI idézi Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnököt, aki újságírók előtt kijelentette: Tokió folytatja a hónap végére tervezett tárgyalásokat Phenjannal a diplomáciai kapcsolatok felvételéről. Kim Hjung Ki szöuli országegyesítési miniszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a magas szintű, a hét végére Phenjanba tervezett Korea-közi megbeszéléseket mindenképpen megtartják.