Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea: mégis van nukleáris program

2002.10.17. 10:55
Bebizonyosodott, hogy mégis létezett a titkos észak-koreai nukleáris fegyverkezési program - ezt nyilatkozták legalábbis nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők. Szakértők ugyanakkor emlékeztetnek rá: a phenjani enyhülési politika tovább folytatódhat, mert az utolsó sztálinista állam nem engedheti meg magának, hogy hátat fordítson a világnak.
Észak-koreai illetékesek elismerték nukleáris fegyverkezési programjuk létezését - jelentették be szerda este nevük elhallgatását kérő magas rangú amerikai tisztségviselők. Minderre még október elején került sor, amikor James Kelly, a távol-keleti ügyekkel foglalkozó amerikai külügyminiszter-helyettes október elején Phenjanban járt, és bemutatta az amerikai bizonyítékokat. A CNN információi szerint az észak-koreai vezetés ezzel érvénytelenítette azt az 1994-es egyezményt, amelynek alapján az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán 2003-ig két könnyűvizes atomreaktort épít, cserében Phenjan leállítja nukleáris programját.

Békés úton, tárgyalásokkal

A hír nyilvánosságra kerülését követően Szöul csütörtökön felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos nemzetközi megállapodásokat - jelentette az MTI. Kim De Dzsung dél-koreai elnök szerint ez elfogadhatatlan, és súlyos fenyegetést jelent az egész félsziget biztonságára. Egyúttal pozitív fejleményként értékelte, hogy Phenjan nyilvánosságra hozta ezt a tervét, mert ez arra utal, hogy az észak-korai vezetés hajlandó a probléma megoldására. Li Te Szik külügyminiszter-helyettes ugyanakkor kijelentette: az Észak-Korea nukleáris fejlesztéseiből adódó problémát békés úton, tárgyalásokkal kell rendezni.

Az észak-koreai vezetés elé

A CNN emlékeztet rá, hogy George Bush elnök beiktatását követően az Egyesült Államok és Észak-Korea között a magasabb szintű kapcsolatok megszűntek, 2002 januárjában pedig Phenjant - Bagdaddal és Teheránnal - a gonosz tengelyéhez sorolták. Éppen Kelly volt az első magas szintű amerikai politikus, aki Bush elnöksége óta Kim Ir Szen egykori birodalmába látogatott és a nukleáris fegyverkezésről szóló bizonyítékokat az észak-koreai vezetés elé tárta.

Nincs abban a helyzetben

Szakértők szerint Észak-Korea nincs abban a helyzetben, hogy a nemzetközi közösségnek hátat fordítva tovább folytassa kísérleteit. Elképzelhető az is, hogy az USA - az 1994-es megállapodásban foglaltak szerint - továbbra is szállít fűtőolajat az utolsó sztálinista államba, bár a két könnyűvizes atomreaktor szinte biztos nem épül fel jövőre. Két további bejelentés is bizonyítja, hogy Phenjan titkos fegyverkezése felett - bizonyos feltételek teljesülése esetén -szemet hunyhatnak a szomszédos államok.

Az MTI idézi Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnököt, aki újságírók előtt kijelentette: Tokió folytatja a hónap végére tervezett tárgyalásokat Phenjannal a diplomáciai kapcsolatok felvételéről. Kim Hjung Ki szöuli országegyesítési miniszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a magas szintű, a hét végére Phenjanba tervezett Korea-közi megbeszéléseket mindenképpen megtartják.