Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Incidens a két Korea közt

2006.08.01. 06:53
Az északi oldalról két lövés adtak le egy dél-koreai katonai posztra. A dél-koreai katonák viszonozták a tüzet. A két ország papíron még mindig hadban áll egymással.

Rövid fegyveres incidens zajlott le hétfőn este a két Koreát elválasztó demarkációs vonal mentén, de senki sem sebesült meg, számolt be róla kedden a dél-koreai vezérkar.

Az egyik katonai illetékes elmondta: a Szöultól 175 kilométerre északkeletre lévő Jangúnál előbb az északi oldalról két lövés adtak le egy dél-koreai katonai posztra. A dél-koreai katonák viszonozták a tüzet, amit már több lövés Észak-Korea felől nem követett.

Észak-koreai katonák a demilitarizált övezetben 2006. július 26-án (Fotó: Jung Yeon-Je)
Észak-koreai katonák a demilitarizált övezetben 2006. július 26-án (Fotó: Jung Yeon-Je)

Az incidensben - legalábbis a déli oldalon - senki sem sebesült meg. Nem tudni miért lőttek északról, közölte a dél-koreai hadsereg szóvivője.

Az ilyen esetek meglehetősen ritkák a két Korea között. A két ország papíron még mindig hadban áll egymással, hiszen az 1950-53-as háborújukat nem zárták le békeszerződéssel, következésképpen nem államhatár, hanem egy demilitarizált övezetnek nevezett demarkációs választja el őket egymástól.