Virág
0 °C
2 °C

Észak-Korea atomkísérletre készül?

2003.01.19. 15:44
Lázas diplomáciai tevékenység zajlik ezekben a napokban annak megakadályozására, hogy Észak-Korea nukleáris kísérleti robbantást hajtson végre - írta a The Sunday Times.
A vezető vasárnapi brit lap meg nem nevezett forrásai szerint a hétvégén Oroszország és Ausztrália is önmérsékletre intette Phenjant, az Egyesült Államok pedig Kínát kérte fel közbenjárásra az észak-koreai vezetésnél annak érdekében, hogy Kim Dzsong Il ne emelje nukleáris kísérlettel a tétet a máris válságszintű atomvitában.

A The Sunday Times szerint több, Észak-Koreával foglalkozó külföldi elemző arra figyelmeztette kormányát, hogy Phenjan az iraki háborús készülődéssel párhuzamosan készíti elő "a dráma kiteljesítését", és 6-8 héten belül végrehajthatja kísérleti atomrobbantását az ország hegyei alatt húzódó barlangrendszerben. Az egyik szakértő szerint az észak-koreai vezetés azzal akarja a lehető legnagyobb nehézséget okozni az amerikai politikának, hogy esetleges lépését kritikus pillanathoz, például az amerikai hadsereg bagdadi behatolásához időzítené.

Két vagy öt bomba

A brit lap szerint a CIA úgy sejti, hogy Phenjannak két atombombája van, a kínai kormány viszont ötről vél tudni, jóllehet bizonyíték egyelőre nincs e bombák létezésére. Egy igazolt kísérlet megoldaná a bizonyítás kérdését, viszont azon dilemma elé állítaná az Egyesült Államokat, hogy katonai akciót indítson, vagy tárgyalóasztalhoz üljön azzal az országgal, amelyet Bush elnök a gonosz tengelyéhez sorolt - írta a The Sunday Times.

Peking sem hisz Phenjannak

A lap szerint hat ország hírszerzése dolgozik hiába annak kiderítésén, hogy mit csináltak Kim Dzsong Il tudósai a jongbjoni atomerőműből nyert plutóniummal. Phenjan nemrégiben kikapcsolta a létesítményt ellenőrző ENSZ-berendezéseket, és kiutasította az országból a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelőit is. Kínai diplomaták bizalmasan azt közölték az Egyesült Államokkal: Peking most már nem hisz szilárdan abban, hogy a phenjani rendszer nem akarja folytatni atomfegyver-programját, és a kínai kormány szerint a KNDK kihátrálása az atomsorompó-szerződésből is jó eséllyel a szándékok módosulására utal - áll a The Sunday Times cikkében.

Orosz kompromisszumos javaslat

Kompromisszumos rendezési tervet nyújtott át vasárnap Phenjanban az észak-koreai vezetőknek Alekszandr Loszjukov, orosz külügyminiszter-helyettes, Vlagyimir Putyin elnök különmegbízottja. Az orosz diplomácia olyan csomagtervet próbál elfogadtatni az észak-koreai-amerikai nukleáris válságban, amely biztonsági garanciákat és az Észak-Koreának folyósított gazdasági segítség felújítását irányozza elő cserébe azért, hogy Phenjan kötelezettséget vállal: megőrzi a Koreai-félsziget atommentességét. Az ITAR-TASZSZ szerint hétfőre várható a koreai fél válasza a javaslatra. Loszjukovot vasárnap fogadta Dzso Csang Dok észak-koreai miniszterelnök-helyettes, Csö Te Bok, a parlament állandó bizottságának elnöke, valamint Kun Szun Un külügyminiszter-helyettes.