Valér
2 °C
8 °C

Észak-Korea tárgyalni akar

2006.10.10. 08:27
Észak-Korea továbbra is dacol az Egyesült Államokkal, ennek kifejeződése volt tulajdonképp az első föld alatti atomrobbantási kísérlet. Az ENSZ-szankciók sem rettentik el a kommunista ország vezetőit a további nukleáris kísérletektől.

Egy észak-koreai illetékes szerint Phenjan kész bármikor feladni nukleáris programját és visszatérni a pekingi hatoldalú tárgyalásokhoz, ha Washington is megfelelő lépéseket tesz - jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

"A nukleáris kísérlet azon szándékunknak kifejezése, hogy szembeszálljunk az Egyesült Államokkal a tárgyalóasztalnál. Országunk biztonságát akarjuk, beleértve rendszerünk szavatolását" - idézte az észak-koreai tisztségviselőt a Yonhap Pekingből keltezett tudósításában.

A nyilatkozató nem részletezte, hogy Phenjan mit tekint megfelelő lépésnek Washington részéről, de feltehetően arra a régóta hangoztatott észak-koreai követelésre gondolt, hogy az Egyesült Államok oldja fel a pénzhamisítás és pénzmosás vádja alapján hozott pénzügyi szankciókat. Ez volt ugyanis az az ügy, amelyre hivatkozva Észak-Korea tavaly november óta bojkottálta a pekingi tárgyalásokat.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A meg nem nevezett phenjani illetékes ugyanakkor figyelmeztetett: Észak-Korea kész további nukleáris rakétakísérletek végrehajtására "a helyzet alakulásának függvényében". Egyúttal elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának a szankciók felé tett lépéseit. "Eleget veszítettünk. A szankciók soha nem jelenthetnek megoldást" - mondta.

Japán továbbra is atomfegyver nélkül

Japán nem változtat a saját atomfegyverek fejlesztéséről lemondó politikáján annak ellenére, hogy Észak-Korea valószínűleg kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte kedden Abe Sindzo japán kormányfő a tokiói parlament ülésén. A II. világháború után készült japán alkotmány tiltja az országnak, hogy erővel oldjon meg nemzetközi konfliktusokat, és Japán ennek szellemében nem fejleszt, nem gyárt és nem tart rendszerben atomfegyvert.

A kormányfő mindazonáltal hozzátette: ha Észak-Korea hétfőn valóban sikeresen végrehajtotta a kísérletet, amelyet bejelentett és más országok is megerősítettek, akkor annak hatására jelentősen megváltozik Északkelet-Ázsia biztonsági egyensúlya.

Kína már nem ellenzi az ENSZ-szankciókat

Az észak-koreai nukleáris programról folyó hatoldalú pekingi tárgyalásokon részt vevő dél-koreai küldöttség vezetője szerint Kína nem ellenzi már az ENSZ-szankciókat Észak-Korea ellen. Cson Jung Vu pekingi látogatása után kedden úgy nyilatkozott, hogy "Kína láthatóan új álláspontot vall egy, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott, az ENSZ-charta 7. fejezetén alapuló határozattal kapcsolatban".

Az alapokmány e fejezete alapján a BT zöld utat adhat a legkülönbözőbb intézkedéseknek agressziós cselekmények, a világbéke veszélyeztetése esetén a diplomáciai kapcsolatok megszakításától a gazdasági és katonai szankciókon át egészen a konkrét katonai beavatkozásig.

"Azt hiszem, Kína minden eszközt be fog vetni, hogy megakadályozza Észak-Koreát a feszültség további növelésében és visszatérítse a tárgyalásokhoz" - mondta Cson Jung Vu, aki szerint Peking ismét elkötelezte magát a konfliktus békés rendezése mellett.

Irán békés atomot akar

Golamhoszein Elham iráni kormányszóvivő kedden kijelentette: Irán ellenzi a nukleáris fegyverek gyártását és felhasználását, és a nukleáris fegyverek elleni harcra az lenne a legjobb megoldás, hogy a nagyhatalmak elkezdenék azok megsemmisítését. "Ha a nagyhatalmak szándékai komolyak lennének, az Iszlám Köztársaság minden eszközzel támogatná őket."

Hétfőn Mohammed Ali Hoszeini külügyi szóvivő az észak-koreai nukleáris kísérletre reagálva kijelentette: "Irán egy atomfegyverek nélküli világ mellett foglal állást."

Iránt és Észak-Koreát az Egyesült Államok egyaránt a "gonosz tengelyéhez" sorolja.