Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Észak-Korea folytatná rakétakísérleteit

2003.01.11. 13:57
Észak-Korea szombaton utalt arra, hogy véget vet ballisztikus rakétakísérletei önkéntes szüneteltetésének, ha az Egyesült Államok nem tesz lépéseket a kétoldalú kapcsolatok javítására.
A célzás Csoe Dzsin Szu, Észak-Korea pekingi nagykövetétől származik, aki a jelenlegi feszültségért Washingtonra hárította a felelősséget, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy ellenséges politikát folytat országával szemben. "Minthogy az Egyesült Államok semmisnek nyilvánított minden egyezményt, úgy véljük, nem hosszabbíthatjuk meg az önként vállalt rakétakísérleti moratóriumot" - jelentette ki a nagykövet sajtóértekezletén.

Észak-Korea 1999 szeptemberében amerikai nyomásra ígérte meg, hogy 2003-ig felfüggeszti rakétakísérleteit. Phenjan pénteken bejelentette kilépését az atomsorompó-szerződésből. Jóllehet a phenjani vezetés azt bizonygatta, hogy Észak-Korea nem szándékozik jelenleg atomfegyvereket előállítani, a bejelentés világszerte bírálatot és aggodalmat váltott ki.

Már októberben feszültséget keltett, hogy a kommunista ország az Egyesült Államoknak bevallotta: kutatásokat folytat egy titkos atomprogram keretében. Decemberben - az amerikai fűtőolaj-szállítmányok leállítására való reakcióként - Észak-Korea közölte, hogy lekapcsolt atomberendezéseit ismét üzembe helyezi. Washington attól tart, hogy ez egy atomfegyver-program része.

Tisztességes magatartás

Észak-Korea szombaton "tisztességes magatartásra" szólította fel az Egyesült Államokat, és azzal vádolta meg Washingtont, hogy "bomlasztja" a Koreai-félsziget újraegyesítésére irányuló tárgyalásokat. A KCNA hírügynökség által közzé tett nyilatkozatában Phenjan bírálja és önkényes akciónak minősíti, hogy a múlt hónapban feltartóztattak egy Jemenbe tartó észak-koreai hajót, amely rakétákat szállított. A szállítmányt amerikai és spanyol hadihajók fogták el. Phenjan akkor hangsúlyozta: Ha bármilyen erő megsérti a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság szuverenitását, akkor Észak-Korea könyörtelenül megsemmisíti az agresszorokat.

Tömegdemonstráció Phenjanban

Több mint egymillió ember vonult Phenjan utcáira és köztereire szombaton, hogy támogatásáról biztosítsa a kormány döntését, amelynek értelmében Észak-Korea kilép az atomsorompó-szerződésből. A tömegmegmozduláson több magas rangú politikus is megjelent. Az egybegyűltek előtt Hong Szong Nam miniszterelnök adott magyarázatot a kormány lépésére. Phenjan rendszeresen beszámol az észak-koreai vezetést támogató népi megnyilvánulásokról, így például a Kim Ir Szen néhai vezér munkásságát felidéző megemlékezésekről. A szombati felvonulás szónokai egyöntetűen jogos, önvédelmi cselekedetnek nevezték kormányuk döntését.