Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Phenjan elutasítja az ENSZ közvetítési tervét

2003.01.19. 11:50
Észak-Korea vasárnap elutasította az ENSZ nukleáris válság megoldására tett közvetítési kísérletét, arra hivatkozva, hogy a konfliktust csak az Egyesült Államokkal való közvetlen tárgyalásokon lehet rendezni.
A hivatalos észak-koreai sajtóban megjelent cikk leszögezi: Phenjan nem engedi meg az Egyesült Államoknak a válság "nemzetközivé tételét". A KCNA által közzétett nyilatkozat emlékeztet arra, hogy tíz évvel ezelőtt volt már hasonló helyzet, és akkor is közvetlen tárgyalásokon rendezték a problémát. Phenjan szerint "nem lenne tisztességes" az ENSZ részéről szankciókat bevezetni Észak-Korea ellen az atomsorompó-egyezményből való kilépés miatt, mivel "önvédelmi intézkedésről" van szó.

Hétfőn ülésezik az ENSZ BT

Az állásfoglalásra egy nappal azelőtt került sor, hogy New York-ban ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa 15 tagállamának külügyminisztere, amelynek napirendjén a terrorizmus, illetve Észak-Korea szerepel. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint ugyanilyen értelmű nyilatkozatot tett már szombaton az Alekszandr Loszjukovot, Vlagyimir Putyin orosz elnök különmegbízottját fogadó Kang Szok Ju észak-koreai külügyminiszter-helyettes.

Japán támogatja az amerikai álláspontot

Közben a Tokióban tárgyaló James Kelly, kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes és Kavagucsi Joriko japán külügyminiszter találkozóján a tokiói diplomácia vezetője Japán támogatásáról biztosította az amerikai álláspontot, amelynek értelmében Washington lemond egy Észak-Korea elleni támadásról, amennyiben Phenjan leállítja nukleáris programját. Ezzel kapcsolatban Észak-Korea pekingi nagykövete szombaton úgy nyilatkozott a Kyodo japán hírügynökségnek, hogy a válság megoldható, ha az Egyesült Államok lemond az Észak-Korea elleni invázióról, továbbá elismeri az észak-koreai szuverenitást és nem avatkozik be Észak-Korea gazdasági fejlődésébe.

Déli tüntetés az északi nukleáris program ellen

Kavagucsi asszony javasolta amerikai vendégének, hogy tartsanak az öt állandó ENSZ BT-tag, valamint Dél-Korea és Japán részvételével tanácskozást az észak-koreai válságról. Kelly az elmúlt napokban Kínában, Dél-Koreában, Szingapúrban és Indonéziában járt. Szöulban dél-koreai keresztény szervezetek felhívására 40 ezren tüntettek az Egyesült Államok dél-koreai katonai jelenléte mellett és az észak-koreai nukleáris program ellen. Hasonló tömegtüntetést tartottak már szombaton is ugyanitt.