Észak-Korea elutasítja a sokoldalú tárgyalásokat

2003.03.08. 13:32
A kommunista Észak-Korea egyik lapja szombaton elutasította azt az amerikai javaslatot, hogy sokoldalú tárgyalásokon rendezzék az ország nukleáris programjának felújítása miatt kialakult feszültséget.
A lap megerősítette, hogy Phenjan a kérdésről közvetlen, kétoldalú párbeszédet akar folytatni Washingtonnal.

Csütörtökön George Bush amerikai elnök azt mondta, hogy sokoldalú tárgyalásokon lehetne legjobban kezelni a kommunista ország nukleáris programjának felújítását, mivel az, mint mondta, regionális kérdés.

A Minzsu Dzsoszon című phenjani napilap - Colin Powell amerikai külügyminiszter egy korábbi, hasonló nyilatkozatára hivatkozva - szombati vezércikkében leszögezte: "A sokoldalú tárgyalások révén az Egyesült Államok nemzetközi üggyé akarja terebélyesíteni a Koreai-félsziget nukleáris kérdéseit, hogy elhárítsa magáról azt a felelősséget, amely a feszültség kialakításáért őt terheli, s hogy nehezítse annak megoldását."

Az írást a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség ismertette. Washington érvelése szerint Észak-Korea nukleáris programja nemcsak az Egyesült Államok, de Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea biztonságát is fenyegeti. Észak-Korea ezzel szemben ragaszkodik a közvetlen kétoldalú tárgyalásokhoz, mivel amerikai biztonsági garanciákat és gazdasági segítséget szeretne kapni, nem utolsó sorban az ország energetikai gondjainak megoldásához.

Újabb rakétakísérlet

Észak-Korea figyelmeztette a kereskedelmi hajókat, hogy a Japán-tengeren újabb rakétakísérletre készül, közölte pénteken egy amerikai illetékes.

Phenjan az abban a térségben érdekelt hajózási társaságokat értesítette, ahol legutóbbi rakétakísérletét hajtotta végre, közölte a névtelenségbe burkolózó amerikai hírforrás.

Észak-Korea február 24-én a Koreai-félszigetet a japán szigetvilágtól elválasztó Japán-tenger nemzetközi vizeinek irányába lőtt ki egy kísérleti rakétát, ami élénk aggodalmat váltott ki Dél-Koreában, Japánban és az Egyesült Államokban.

Szöul aggódik

A dél-koreai védelmi minisztérium pénteken felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel azokkal a katonai lépésekkel, amelyek esetleg fegyveres konfliktushoz vezethetnek és gyengítik azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek az észak-koreai nukleáris program újraindítása miatt kialakult feszültség enyhítését célozzák.

A minisztérium többek között utalt arra, hogy február 20-án egy észak-koreai harci gép megsértette a dél-koreai légteret, február 24-én pedig Phenjan rakétakísérletet hajtott végre a Japán-tengeren. Szöul szerint az északiak különösen március 2-án idéztek elő veszélyes helyzetet, amikor is négy észak-koreai harci gép vett körbe egy amerikai kémrepülőgépet az észak-koreai partoktól 220 kilométerre. A Pentagon szerint az egyik gép célradarját is az amerikai kémrepülőre irányította.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint Phenjan ezekkel a lépésekkel nemcsak hátráltatja a dél-koreai kormány és a nemzetközi közösség erőfeszítéseit a válság békés rendezésére, de mindez súlyos következményekkel járhat a Koreai-félsziget biztonságára nézve is, idézett a nyilatkozatból az AFP francia hírügynökség.

Észak-koreai részről pénteken viszont rámutattak, hogy George W. Bush elnök kijelentése, miszerint nem zárja ki a katonai erő alkalmazását Phenjannal szemben annak jele, hogy Washington az észak-koreai nukleáris létesítmények elleni támadásra készül. Az ilyen értelmű phenjani állásfoglalást a KCNA észak-koreai hírügynökség közölte.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság szerint az úgynevezett atomprobléma csak Washington krációja és Phenjan kész azt rendezni, ha az Egyesült Államok hajlandó a párbeszédre, ismertette az KCNA közleményét az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség is.

Bunkertörő atombomba az USA-ban

Olyan új atombomba kifejlesztését tervezi a Pentagon, amelynek föld alatti bunkerek szétrombolása lenne a rendeltetése. Az amerikai védelmi minisztérium elképzelései szerint ez a fegyver egyebek között használható lenne Észak-Korea föld alatti nukleáris laboratóriumainak és gyártóberendezéseinek szétrombolására, jelentette pénteken a The Washington Post, a Fehér Házból származó értesülésre hivatkozva.

A Pentagon a jövő héten írásos jelentést tesz erről a tervről a kongresszus illetékes bizottságának, kifejtve benne az új fegyverfajta kifejlesztésének indokait. A tervek szerint ez a bomba előbb mélyen a földbe fúródna, és csak a kijelölt mélységet elérve robbanna fel. A Penetrator (Áthatoló) nevet kapó atombomba ereje az elképzelés szerint ötszöröse lesz a hirosimai atombombáénak - idézett az amerikai lap jelentéséből a dpa.

Pénteki amerikai jelentés szerint Észak-Korea újabb rakétakísérleteket tervez a Japán-tenger fölött. A CNN hírtelevízió tudni véli, hogy a kommunista ország esetleg már a hét végén hajók elleni csapásmérő eszközöket akar kipróbálni, mint tette azt február végén. Akkor a rakéták a tengerbe csapódtak. Washington figyelmeztette a veszélyre a Koreai-félsziget térségében tartózkodó tengerészeti egységeit.  • Hírek
  • Hírek