Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A dél-koreai parlament meneszti az államfőt

2004.03.12. 07:08
A dél-koreai parlament támogatta a választási csalással vádolt államfő elleni alkotmányos vádeljárást. A szavazás előtt az elnököt támogató honatyák és a biztonsági őrök összeverekedtek.
Támogatta Ro Mu Hjon államfő menesztését pénteken a dél-koreai parlament - jelentette be Kvan Jong Park házelnök.

A heves tiltakozások közepette megtartott szavazáson a választási csalással vádolt Ro Mu Hjon ellen az ellenzéki pártok által benyújtott alkotmányos vádeljárási indítványt 193 igen és két nem szavazattal fogadták el a képviselők. A szavazáson a 273 fős törvényhozás 195 tagja vett részt. Az elnök támogatói bojkottálták a szavazást.

Verekedtek

A döntés értelmében Ro Mu Hjon elnöki megbízatása azonnali hatállyal felfüggesztésre kerül, az alkotmánybíróság féléven belül meghozandó végleges döntéséig az államfői teendőket átmenetileg Go Kun kormányfő látja el.

Az ország történelmében első alkotmányos vádeljárási indítványról történő szavazás az elnököt támogató honatyák és a biztonsági őrök közötti, mintegy húsz perces dulakodás után kezdődött meg, amely során senki sem sérült meg. Az elnököt támogató képviselők ugyanis elfoglalták az elnöki emelvényt, így akarták megakadályozni a szavazást. Végül a biztonsági őrök távolították el őket az elnöki pódiumról, hogy Kvan Jong Park szavazásra bocsáthassa az indítványt.

Kis liberálisozás

Az ellenzék fő erejét alkotó konzervatív Nagy Nemzeti Párt és a Millenniumi Demokrata Párt azért kezdeményezte az 57 éves reformpárti elnök elmozdítását, mivel megítélésük szerint Ro Mu Hjon megsértette a választási törvényt. Egy múlt hónapi sajtóértekezletén elhangzott megnyilvánulását vetik az államfő szemére, amelyen újságírói kérdésre válaszolva - a jelenlegi parlamenti többséggel szemben - egy mellette álló kis liberális párt támogatására szólította fel a választókat az április 15-én esedékes parlamenti választásokon.

Nem kért bocsánatot

Az ellenzéki pártok vasárnapig adtak haladékot az alig tizenhárom hónapja hivatalban lévő Ro Mu Hjonnak, hogy bocsánatot kérjen kifogásolt megnyilvánulásáért. Ennek azonban az államfő nem tett eleget, ezért döntöttek az elnök hivatalából való elmozdítását célzó eljárás kezdeményezése mellett.

A Nagy Nemzeti Párt vezetője, Cso Bjung Jul közölte: a párt a stabilitás érdekében kész együttműködni az ország ideiglenes vezetőjével.