Valér
4 °C
8 °C

Észak-Korea újra tárgyalna

2005.05.16. 11:42
Dél-Korea új ajánlatot ígér Észak-Koreának, ha Phenjan visszatér a hatoldalú tárgyalásokhoz. A két ország tíz hónapja nem hajlandó szóba állni egymással.
Dél-Korea "új és komoly" ajánlatot ígér Észak-Koreának a nukleáris programjáról folyó hatoldalú tárgyalásokon, ha Phenjan hajlandó visszatérni a jelenleg holtponton lévő tárgyalásokhoz. Ri Bong Dzso dél-koreai újraegyesítési miniszter hétfőn az észak-koreai Keszongban tartott Korea-közi tárgyalásokon kifejtette, az ajánlat "más lesz", mint a legutóbbi, júniusi pekingi forduló során előterjesztette segélyprogram és biztonsági garancia. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Észak- és Dél-Korea tíz hónap óta első ízben tartott ilyen magas szintű találkozót. Utoljára tavaly júliusban folytak köztük közvetlen tárgyalások. Phenjan azonban felfüggesztette a kapcsolatokat, miután kiderült, hogy Szöul egy titkos légihíddal Dél-Koreába szállított Vietnamból több mint 460 észak-koreai menekültet.

Nincs válasz

Kim Man Dzsil, az észak-koreai delegáció vezetője nem válaszolt a déli ajánlatra, a hangsúlyt az észak-koreai élelmiszerhiányra és az ezzel kapcsolatos segélyekre fektette, továbbá megismételte Phenjan műtrágya-segélyre vonatkozó korábbi kérelmét.

A két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán részvételével kezdett pekingi hatoldalú tárgyalások utolsó fordulóját tavaly júniusban tartották. A szeptemberre tervezett negyedik fordulót már nem rendezték meg Észak-Korea távolmaradása miatt. Phenjan februárban bejelentette, hogy rendelkezik atomfegyverrel, május elején pedig azt közölte, hogy kivonták a használt fűtőelemeket a jongbjoni atomreaktorból, ez a lépés atombomba-gyártásra utal. Ri "mélységes sajnálkozásának" adott hangot és közölte: elfogadhatatlan, hogy Észak-Koreának atomfegyvere legyen.

Az elmúlt hetekben olyan amerikai és dél-koreai titkos szolgálati jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint Észak-Korea nukleáris kísérletre készül. Az amerikai kormány vasárnap figyelmeztette Észak-Koreát: egy nukleáris kísérletet súlyos kihívásnak tekint, amely arra kényszerítené Washingtont és regionális partnereit, hogy új, büntető intézkedéseket hozzon Phenjan ellen.