Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tűzparancs a dél-koreai haditengerészetnél

2002.07.01. 11:59
A szombati tengeri csata ellenére Dél-Korea továbbra is békés viszonyra törekszik északi szomszédjával. Ugyanakkor a dél-koreai haditengerészet új rendeletei szerint ezentúl katonáiknak nem kell megvárniuk amíg rájuk lőnek, azonnal tüzet nyithatnak a behatolókra.
Dél-Korea bejelentette, hogy továbbra is "napfény", azaz békülési politikát akár folytatni északi szomszédjával. Azonban a négy dél-koreai áldozatot követelő szombati tengeri összecsapás után új rendeletek léptek életbe az ország haditengerészetnél. Ezek szerint a dél-koreaiaknak már nem kell megvárniuk, amíg az északiak rájuk lőnek, ezentúl azonnal tüzet nyithatnak a határsértőkre. A dél-koreai ellenzék szerint a védelmi miniszternek le kellene mondania, a kormánynak pedig felülvizsgálnia az Észak-Koreával kapcsolatos politikáját.

Súlyos incidens

Szombaton észak és dél koreai hajók csaptak össze a Sárga-tengeren. A mintegy huszonöt perces tűzharcban négy dél-koreai életét vesztette, egy eltűnt, tizenkilenc pedig megsebesült. A déliek szerint legalább harminc északi katona vesztette életét az utóbbi három év legsúlyosabb incidensében. Mind a két ország azt állítja, hogy a másik lőtt először. A déliek szerint ők figyelmeztették az északiakat, mielőtt tüzet nyitottak volna.

Nincs béke-megállapodás

A két Korea technikailag még mindig háborúban áll egymással, mert nem kötöttek béke-megállapodást az 1950-53 között zajló koreai háború után. A szombati összecsapás az ENSZ által megállapított tengeri határon történt, amelyet azonban Észak-Korea nem ismer el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!