Erzsébet
1 °C
4 °C

Kínzás és kivégzések az észak-koreai gulágokban

2002.07.19. 13:03
Az éheztetés, a kínzások és a tömeges kivégzések valószínűleg még mindig gyakoriak az észak-koreai munkatáborokban. Emberjogi szervezetek szerint jelenleg is több mint 200 ezer embert tartanak fogva borzalmas körülmények között az országban.
Több tízezer politikai foglyot éheztetnek, kínoznak és végeznek ki tömegesen az észak-koreai munkatáborokban, állította egy volt fogoly az Egyesült Államok szenátusának kihallgatásán. A Kaechon táborban raboskodott Szun Ok Li elmondta, hogy a fogvatartottakon biológiai és vegyi fegyverekkel kísérleteztek. Az orvosok a terhes nőket bakancsukkal rugdosták, szülniük pedig a csupasz betonpadlón kellett. Hozzátette: saját szemével látta amint az orvosok, nővérek és az őrök újszülötteket fojtottak meg.

A rabokon gyakorolták a célzást

Az asszony beszámolója szerint a foglyokat általában elektromos árammal és fejük vízbe nyomásával kínozták, de sokszor céltáblának használták őket a lőgyakorlatokat végző katonák. Nyilvános kivégzéseket is sűrűn tartottak, a "pártelleneseket" és a "reakciósokat" lőtték agyon.

A táborban volt egy légmentesen lezárható kis kompressziós kamra is, ahol szélsőségesen hideg vagy meleg hőmérsékletet állítottak elő, hogy megöljék a foglyokat. Ezeket a kivégzéseket általában éjjel hajtották végre. Az asszony beszámolója szerint gyakori volt, hogy a rabokat öngyilkosságba kergették.

Szunt még 1984-ben tartóztatták le, majd államellenes tevékenység vádjával 13 évre ítélték. Állítása szerint a tárgyalás előtt megkínozták. A tábort csak azért élte túl, mert könyvelői végzettségének köszönhetően munkát kapott, ő kezelte a tábor hivatalos iratait. A tábor lakói közül addigra már majdnem mindenki meghalt azok közül, akik vele érkeztek. Az asszony 1992-ben amnesztiát kapott, 1995-ben pedig átszökött Dél-Koreába.

Kétszázezer fogoly

Nemzetközi emberjogi szervezetek és független koreai csoportok azt állítják, hogy az egykori fogoly által leírt szörnyűségek most is mindennaposak az észak-koreai táborokban. Pontos adatok nincsenek a politikai foglyokról, de a szervezetek szerint több mint 200 ezer embert tartanak fogva az ország 12 táborában.

Az Amnesty International azt állítja, hogy Észak-Korea továbbra sem engedi be a független megfigyelőket, a vallásszabadságot sorozatosan megsérti, a politikai foglyokat pedig továbbra is gyakran kivégzik.

Amerika - Észak-Korea

Mivel Észak-Koreába igen nehéz bejutni, nem lehet közvetlenül bizonyítani az asszony állításait, de az Rgyesült Államok szerint vallomása hiteles képet fest az országról. Szun vallomásának nagy hatása lehet az Egyesült Államok és Észak-Korea kapcsolatára, állítják szakértők. Bush már többször is a "Gonosz tengelyének", és "latorállamnak" nevezte Észak-Koreát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?