Valér
4 °C
8 °C

Észak-Korea békeszerződést kötne az Egyesült Államokkal

2005.07.22. 06:57
Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy békeszerződést akar aláírni az Egyesült Államokkal. A népi Korea külügyminisztériuma szerint ez „véget vetne az Egyesült Államok ellenséges politikájának”.
Észak-Korea az 1953-ban véget ért koreai háború végén aláírt fegyverszüneti megállapodást felváltó békeszerződést kíván aláírni az Egyesült Államokkal - közölte pénteken a phenjani külügyminisztérium szóvivője, aki szerint a békeszerződés révén megoldható lenne a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése.

"A tűzszüneti megállapodás békeszerződéssel való felváltása a Koreai-félszigeten véget vetne az Egyesült Államoknak a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szembeni (...) ellenséges politikájának, és automatikusan megoldaná a félsziget atomfegyver-mentesítését" - közölte egy külügyi szóvivő, akit a KNCA hivatalos phenjani hírügynökség idézett.

A szóvivő, akinek a nevét nem közölték, hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépés "erőteljes lendületet" adna a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével az észak-korai atomfegyverprogramról tartandó tárgyalásoknak, amelyek a tervek szerint kedden kezdődnek újra Pekingben.

"A törékeny tűzszüneti mechanizmusnak tartós békemechanizmussal történő, a hidegháború utolsó maradványainak felszámolását célzó felváltása a Koreai-félszigeten nemcsak Korea békéje és újraegyesítése, hanem Délkelet-Ázsia és világ többi részének békéje és biztonsága szempontjából is fontos" - közölte a phenjani szóvivő.