Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Kényszermunkával törleszt Korea Oroszországnak?

2001.08.07. 10:44
A The Moscow Times szerint Észak-Korea kényszermunkásokkal törleszti Oroszország felé 3,8 milliárd dolláros adósságát. Az észak-koreai hatóságok szerint semmiféle "munkások adósságért" megállapodás nem létezik a két ország között. Az viszont tény, hogy a szibériai munkatáborokat ma koreaiak népesítik be.

Észak-Korea kényszermunkásokkal törleszti Oroszországnak a szovjet időkből származó adósságát - jelentette a The Moscow Times, minisztériumi forrásokra hivatkozva. Az észak-koreai kényszermunkások állítólag a kilencvenes évek elején csaknem kiürült szibériai munkatáborokban élnek és dolgoznak bányákban, illetve fakitermelésen.

Az adósság: 3,8 milliárd dollár

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság 3,8 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak, és a munkaerőexporttal tavaly 50,4 millió dollárt "dolgozott le" ebből - idézte a moszkvai angol nyelvű újság az orosz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium egy meg nem nevezett munkatársát.

Az észak-koreaiak nem kapnak fizetést, vagy csak nagyon keveset - mondta a minisztériumi illetékes, az orosz-észak-koreai gazdasági együttműködési egyezményre hivatkozva.

A munkások nem dolgoznak ingyen

A Koreai NDK moszkvai követségének sajtófelelőse az újság érdeklődésére azt mondta, hogy nem tud semmiféle "munkásokat-adósságért" megállapodásról. Közvetve azonban elismerte, hogy nem ingyen, de dolgoznak koraiak a lágerekben.

A táborokra titkosszolgálatok felügyelnek

Orosz és nemzetközi emberi jogi szervezetek már régebben felfigyeltek a jelenségre. Tudomásuk szerint észak-koreaiak már a hetvenes-nyolcvanas években is dolgoztak adósságtörlesztés címén szibériai és szovjet-távol-keleti munkatáborokban, akkor körülbelül 20 ezren. Számuk a kilencvenes évek elején körülbelül hatezerre fogyatkozott, majd állítólag ismét gyarapodott, a két ország erre vonatkozó, 1995-ös megállapodása nyomán. Az emberi jogi szervezetek szerint a táborok rendjére együtt felügyel az észak-koreai titkosszolgálat és az orosz rendőrség - írta a The Moscow Times.