Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Óriási robbanás Észak-Koreában

2004.09.12. 08:01
Nagy erejű robbanás rázta meg három napja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság északi részét, közel a kínai határhoz. Titkolták, de már a műholdfelvételeken is látszik a gomba alakú felhő, a hatalmas kráter. Nem zárják ki, hogy nukleáris detonáció történt.
A Yonhap dél-koreai hírügynökség hitelt érdemlő pekingi forrásokra hivatkozó vasárnapi jelentése szerint a hatalmas detonációt műholdról figyelték meg. Egyelőre nem tudták megállapítani, milyen baleset következhetett be, de a feltételezések szerint talán még az áprilisi, legkevesebb 170 halálos áldozattal járó vonatrobbanásnál is súlyosabb katasztrófa történhetett.

A robbanás következtében akkora kráter keletkezett, amelyet a műholdfelvételeken már egyértelműen ki lehet venni. A térség fölött 3,5-4 kilométeres felhő képződött. A robbanás szeptember 9-én, a köztársaság alapítása 56. évfordulójának napján rázta meg a körzetet.

Nem tartják valószínűnek a nukleáris robbanást

A detonáció körzetében Észak-Korea jelentős mennyiségű rakétafegyvert tárol. Egyes - még korántsem megalapozott feltételezések szerint - Phenjan a jeles ünnepre időzítve nukleáris robbantási kísérletet hajthatott végre. Szakértők azonban nyomatékosan hangoztatják: egyelőre semmi se mutat arra, hogy a robbanás és Észak-Korea atomfejlesztési programja között bármilyen összefüggés lenne.

Dél-Korea nem tartja valószínűnek, hogy nukleáris kísérlet történt Észak-Korea északi részén - közölte vasárnap Csung Dong Jong országegyesítési miniszter a nemzetbiztonsági tanács ülése után. Egy dél-koreai tisztviselő elmondása szerint Szöul a "valamikor szerda este és csütörtök reggel között" bekövetkezett robbanás után műholdfelvételeket kapott, amelyeken "különös felhő" látszik, de a képek még további elemzéseket igényelnek.

A gombafelhőről szóló jelentés továbbra is csak egy megerősítetlen híresztelés - állapították meg vasárnap a dél-koreai főváros elnöki palotájában. Ro Mu Hjon elnököt tájékoztatták a robbanásról, de nem kapott róla részletes tájékoztatást, és a kormány még próbálja megerősíteni a híreket - közölte Kim Dzsong Min, az elnöki Kék Ház szóvivője.

Egy dél-koreai meteorológus annyit közölt, hogy Észak-Korea felől nem vettek földrengésjeleket, "amelyeket természetes okok vagy mesterséges robbantások, például atomkísérletek okoztak volna".

Amerikai tisztviselők "meglehetősen biztosak" abban, hogy az Észak-Korea északi részén csütörtökön történt robbanás nem nukleáris robbanás vagy atomkísérlet volt, de végleges magyarázatot még nem tudnak adni - közölte a washingtoni külügyminisztérium egyik tisztviselője.

"Semmi jelzést sem kaptunk arról, hogy bármi efféle (nukleáris kísérlet) történt volna. Az erről szóló jelentéseket teljesen alaptalannak tekintjük - mondta helyi idő szerint szombat este a név nélkül nyilatkozó tisztviselő. - Az emberek meglehetősen biztosak abban, hogy nem volt sem gombafelhő, sem bármilyen kísérlet."

Egy másik amerikai illetékes, aki szintén neve elhallgatását kérte, úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok tapasztalt némi olyan aktivitást csütörtökön, amely talán atomkísérlet előkészülete vagy tényleges kísérlet lehetett, de ezt még nem tudták egyértelműen megállapítani.