Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Észak-Korea csak a szankciók eltörlése után tárgyal

2006.10.20. 06:37
Észak-Korea vezetője az amerikai szankciók eltörlését kéri a tárgyalásokért cserébe. Dél-koreai lapok szerint Kim Dzsongil bocsánatot kért Kínától a robbantások miatt. Az észak-koreai vezető szerint az a legfontosabb, hogy az Egyesült Államok engedményeket tegyen. A CBS úgy tudja, hogy az Egyesült Államok nyomon követ egy gyanús észak-koreai teherhajót.

Dél-koreai lapértesülés szerint Észak-Korea hajlandó ismét tárgyalni atomprograjáról, ha az Egyesült Államok feloldja az ellene bevezetett szankciókat.

A Csoszon Ilbo című dél-koreai napilap kínai diplomáciai forrásoktól úgy értesült, hogy maga Kim Dzsongil észak-koreai vezető tájékoztatta erről a kínai elnök különleges megbízottját, Tang Csia-hszüan (Tang Jiaxuan) államtanácsost, volt külügyminisztert. A csütörtökön Phenjanban tartott megbeszélésen Kim Dzsongil azt mondta, hogy Észak-Korea kész akár a hatoldalú tárgyalásokon részt venni, akár kétoldalú tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal a büntetőintézkedések feloldásának fejében. A legfontosabb az, hogy az Egyesült Államok engedményeket tegyen - jelentette ki az észak-koreai vezető, aki állítólag bocsánatot kért Pekingtől az október 9-én végrehajtott kísérleti atomrobbantásért.

Liu Csien-csao (Liu Jianchao) kínai külügyi szóvivő újságíróknak elmondta, hogy a találkozón a kétoldalú kapcsolatokat és a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet tekintették át a felek. A látogatás jelentőségét méltatva a szóvivő annak a reményének adott hangot, hogy Peking diplomáciai erőfeszítései meghozzák gyümölcsüket.

Végrehajtják a szankciókat
Washington és Kína egyetért abban, hogy kísérletet kell tenni a az észak-koreai nukleáris program beszüntetéséről folytatott tárgyalások folytatására - közölte Pekingben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A megbeszéléseket követően tárgyalópartnere, Li Csao-hszing (Li Zhaoxing) a közös sajtótájékoztatón hangoztatta: megállapodtak abban, hogy végrehajtják azokat az ENSZ-szankciókat, amelyeket a világszervezet fogadott el Phenjan ellen az október 9-i észak-koreai kísérleti atomrobbantásra válaszul.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas beosztású illetékese szerint a kínai fél komolyan figyelmeztette Észak-Koreát, hogy ne hajtson végre több nukleáris robbantást. Előzőleg Phenjan állítólag tájékoztatta Pekinget, hogy legalább három kísérleti robbantásra készül, amerikai kémműholdak pedig lázas tevékenységet tapasztaltak a lehetséges robbantási helyszíneken.

A CBS amerikai televízió amerikai hírszerző forrásokra hivatkozva azt jelentette csütörtökön, hogy az Egyesült Államok nyomon követ egy gyanús észak-koreai teherhajót, amely esetleg a BT-határozat által tiltott fegyverrakományt szállít. A hajó útiránya ismeretlen, és az illetékes amerikai hatóságok most próbálják kideríteni, hogy pontosan mit szállíthat.