Aliz
6 °C
14 °C

Észak-Korea továbbra is atomhatalommá akar válni

2002.10.29. 12:25
Észak-Korea a nemzetközi felháborodás ellenére ragaszkodik atomprogramjához. A kommunista rezsim szerint a kialakult helyzetért egyedül az Egyesült Államokat terheli felelősség.
Észak-Korea elutasította azt a felhívást, hogy állítsa le az atomfegyverek előállítására irányuló titkos programját. Ezt azoknak a japán diplomatáknak az egyike közölte kedden, akik Kuala Lumpurban Észak-Korea küldöttségével tárgyalnak a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. "Japán nagyfokú aggodalmának adott hangot a nukleáris kérdéssel kapcsolatban, és egyben emlékeztetett a mexikói Los Cabosban Japán, Dél-Korea és az Amerikai Egyesült Államok vezetői által közzétett kiáltványra. Észak-Korea válasza röviden úgy foglalható össze, hogy mindezt nem veszi figyelembe" - idézte a japán diplomatát az AFP.

Ettől függ a jövő

Szombaton az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tanácskozása előtt George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő és Kim De Dzsung dél-koreai elnök közös kiáltványt írt alá, amelyben felszólították Észak-Koreát, hogy "haladéktalanul és ellenőrizhető módon" számolja fel atomfegyverprogramját. A dokumentum aláírói ettől tették függővé Észak-Koreával fenntartandó kapcsolataikat. Ennek a kiáltványnak a szellemében nyilatkozott küldetését megelőzően a Kuala Lumpurban tárgyaló japán küldöttség vezetője, Szuzuki Kazunari nagykövet is. Leszögezte, hogy a kétoldalú kapcsolatok normalizálásának folyamata megakad, ha Észak-Korea nem mond le arról a törekvéséről, hogy atomhatalommá váljék. Az észak-koreai fél szerint, ha valakit hibáztatni lehet, az az Egyesült Államok és annak Phenjannal szemben tanúsított ellenséges magatartása. Észak-Korea emellett Japánt annak az ígéretnek a megszegésével vádolta, amely szerint visszaenged Észak-Koreába öt személyt, akiket észak-koreai ügynökök 1978-ban elraboltak, s akik két hete hazalátogathattak Japánba.

Hordozórakétákról nem tudni

Észak-Korea 4000 tonna biológiai, illetve vegyi fegyverrel, továbbá három nukleáris robbanófejjel rendelkezik a dél-koreai titkosszolgálatok által hétfőn a szöuli parlament elé terjesztett adatok szerint. Ezeket a bombákat Észak-Korea annak a legfeljebb 22 kilogramm plutóniumnak a felhasználásával készítette, amelyet még 1994 előtt állított elő, amikor nukleáris berendezéseit az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői számára megnyitotta. A szöuli titkosszolgálat főnöke azonban e jelentéshez hozzáfűzte: nem rendelkeznek adatokkal sem a vegyi és biológiai fegyverek hatékonyságát, sem a nukleáris fegyverek célba juttatásához szükséges eszközök megbízhatóságát illetően.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?