István, Vajk
17 °C
34 °C

Észak-Korea továbbra is atomhatalommá akar válni

2002.10.29. 12:25
Észak-Korea a nemzetközi felháborodás ellenére ragaszkodik atomprogramjához. A kommunista rezsim szerint a kialakult helyzetért egyedül az Egyesült Államokat terheli felelősség.
Észak-Korea elutasította azt a felhívást, hogy állítsa le az atomfegyverek előállítására irányuló titkos programját. Ezt azoknak a japán diplomatáknak az egyike közölte kedden, akik Kuala Lumpurban Észak-Korea küldöttségével tárgyalnak a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. "Japán nagyfokú aggodalmának adott hangot a nukleáris kérdéssel kapcsolatban, és egyben emlékeztetett a mexikói Los Cabosban Japán, Dél-Korea és az Amerikai Egyesült Államok vezetői által közzétett kiáltványra. Észak-Korea válasza röviden úgy foglalható össze, hogy mindezt nem veszi figyelembe" - idézte a japán diplomatát az AFP.

Ettől függ a jövő

Szombaton az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tanácskozása előtt George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő és Kim De Dzsung dél-koreai elnök közös kiáltványt írt alá, amelyben felszólították Észak-Koreát, hogy "haladéktalanul és ellenőrizhető módon" számolja fel atomfegyverprogramját. A dokumentum aláírói ettől tették függővé Észak-Koreával fenntartandó kapcsolataikat. Ennek a kiáltványnak a szellemében nyilatkozott küldetését megelőzően a Kuala Lumpurban tárgyaló japán küldöttség vezetője, Szuzuki Kazunari nagykövet is. Leszögezte, hogy a kétoldalú kapcsolatok normalizálásának folyamata megakad, ha Észak-Korea nem mond le arról a törekvéséről, hogy atomhatalommá váljék. Az észak-koreai fél szerint, ha valakit hibáztatni lehet, az az Egyesült Államok és annak Phenjannal szemben tanúsított ellenséges magatartása. Észak-Korea emellett Japánt annak az ígéretnek a megszegésével vádolta, amely szerint visszaenged Észak-Koreába öt személyt, akiket észak-koreai ügynökök 1978-ban elraboltak, s akik két hete hazalátogathattak Japánba.

Hordozórakétákról nem tudni

Észak-Korea 4000 tonna biológiai, illetve vegyi fegyverrel, továbbá három nukleáris robbanófejjel rendelkezik a dél-koreai titkosszolgálatok által hétfőn a szöuli parlament elé terjesztett adatok szerint. Ezeket a bombákat Észak-Korea annak a legfeljebb 22 kilogramm plutóniumnak a felhasználásával készítette, amelyet még 1994 előtt állított elő, amikor nukleáris berendezéseit az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői számára megnyitotta. A szöuli titkosszolgálat főnöke azonban e jelentéshez hozzáfűzte: nem rendelkeznek adatokkal sem a vegyi és biológiai fegyverek hatékonyságát, sem a nukleáris fegyverek célba juttatásához szükséges eszközök megbízhatóságát illetően.