Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea újraindítja egyik atomreaktorát

2002.12.26. 13:40
Kim De Dzsung leköszönő dél-koreai elnök csütörtökön azzal vádolta meg Észak-Koreát: újfent szítja az "atomválságot" azzal, hogy egyik - korábban lezárt - atomreaktorába új fűtőelemeket szállított.
Az öt megawattos, grafitfékezésű reaktor a Phenjantól 80 kilométernyire északra lévő jongbjoni erőműben áll, és szöuli állítás szerint katonai célokra felhasználható plutónium előállítására is képes. Phenjan reaktorának újraélesztését a fenyegető áramhiánnyal indokolta.

Nukleáris töltet néhány hónapon belül

Kim elnök csütörtökön válságtanácskozásra hívta össze minisztereit, akik előtt sajnálattal állapította meg, hogy az északi országrész a vitás kérdések békés megoldását célzó nemzetközi erőfeszítések ellenére felújította nukleáris programját. Szakértői vélemények szerint Észak-Korea néhány hónapon belül nukleáris töltet gyártását is megkezdheti.

A hivatalából februárban távozó dél-koreai államfő leszögezte: Szöulnak vezető szerepet kell játszania az észak-koreai nukleáris katasztrófapolitika felszámolásában. Egyben arra szólította fel honfitársait: sohase tűrjék el, hogy az északiak atomfegyver kifejlesztésén mesterkedjenek. Dél-Koreának szorosan együtt kell működnie az Egyesült Államokkal, Japánnal és "más baráti országokkal", hogy elejét vegyék a helyzet elmérgesedésének - mondta az elnök.

Az elnök februárban lemond

Kim De Dzsung ötéves elnöki mandátuma februárban jár le. Államfői tevékenységének az egyik meghatározó eleme volt a két Korea közeledésének az előmozdítása, és az ő munkásságának is köszönhető, hogy 2000-ben létrejött a történelmi jelentőségű Korea-közi csúcstalálkozó. Úgy hírlik, utóda, Ro Mo Hjun is ezt az utat akarja járni, és eközben jó szóval rávenni Phenjant arra, hogy ne újítsa fel atomprogramját.

Leszerelt kamerák

A jongbjoni előkészületeket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is megerősítette, jelezve, hogy Észak-Koreának egy-két hónapra van szüksége az atomreaktor újbóli üzembe helyezéséhez. A NAÜ-nek három megfigyelője van az észak-koreai városban.

A reaktoron kívül az észak-koreaiak eltávolították az ENSZ pecsétjeit és kameráit további három nukleáris létesítményből is: egy használt fűtőelemeket tartalmazó raktárból, egy újrafeldolgozó laboratóriumból és egy fűtőelemgyártó üzemből.

Felmondott szerződés

Phenjan a fenyegető áramhiánnyal indokolta a nukleáris programjának felújítását. Washington ugyanis felfüggesztette azokat az olajszállításokat, amelyek a jongbjoni erőmű leállítása okozta energia-kiesést voltak hivatva pótolni.

Előzőleg azonban Észak-Korea elismerte, hogy uránt dúsított. Ezért az USA érvénytelenítette az észak-koreai nukleáris program befagyasztásáról kötött 1994-es megállapodást. Washington közölte, hogy addig nem tárgyal Phenjannal, amíg az le nem állítja nukleáris programját.