Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Észak-Korea elismerte több japán állampolgár elrablását

2002.09.17. 16:41
Kim Dzsong Il észak-koreai vezető elismerte, hogy országa több japán állampolgárt is elrabolt a hetvenes és a nyolcvanas években. A foglyul ejtettek közül négy még mindig életben van.
Kim Dzsong Il észak-koreai vezér állítólag bocsánatot is kért Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnöktől, amikor elismerte, hogy országa több japánt is elrabolt. Az emberrablások még a hetvenes és nyolcvanas években történtek. Az elraboltak mözül nyolcan meghaltak, de állítólag legalább négyen még mindig életben vannak. A két vezető Phenjanban folytatott megbeszéléseinek Japán korábban azt a feltételt szabta, hogy Észak-Korea számoljon be az eltűnt japán állampolgárok sorsáról.

Észak-Korea eddig mindig tagadta, hogy bármilyen köze lenne a japánok elrablásához. Most kiderült, hogy a foglyoknak a japán nyelvvel és szokásokkal kellet megismertetniük az észak-koreai kémeket. Kim Dzsong Il azt is megígérte, hogy a "felelősöket keményen megbünteti." Hozzátette: a még életben maradt japánok hazatérhetnek.

Eredményes tárgyalások

Koidzumi bejelentette, hogy tárgyalópartnere beleegyezett a rakétakísérletek befagyasztásába. A moratórium eredeti határideje 2003. lett volna, de a mostani megbeszélések értelmében erre hamarabb is sor kerülhet. Ez megkönnyítheti Észak-Korea helyzetét az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásokon. A japán kormányfő bejelentette, hogy tárgyalásaikat októberben folytatják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!