Valér
-2 °C
0 °C

Észak-Korea: Van atomfegyverünk

2002.11.18. 11:02
Észak-Korea először ismerte el hivatalosan, hogy rendelkezik atomfegyverekkel. Az ország szerint az "amerikai fenyegetés" miatt volt szükséges a nukleáris arzenál kifejlesztése. A bejelentést kétértelműsége miatt nyelvészek is vizsgálják.
A phenjani rádió vasárnapi adása szerint Észak-Korea "eljutott odáig, hogy erős katonai infrastruktúrával rendelkezik, beleértve az atomfegyvereket is". Az atomfegyverek kifejlesztését az "egyre fokozódó amerikai nukleáris fenyegetéssel" indokolták. Az adásban azzal vádolták Washingtont, hogy "rágalmazza és bántja" Észak-Koreát, Amerika "felelőtlen manőverei fenyegették Észak-Korea létét és függetlenségét". Ezen kívül megismételték Phenjan azon követelését, hogy az Egyesült Államok írjon alá megnemtámadási szerződést.

Kétértelmű nyilatkozat
Az adást rögzítő dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint a rádió által használt "eljutott odáig, hogy rendelkezik" szókapcsolattal Phenjan már élt nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatos múltbeli nyilatkozataiban. A Yonhap hozzátette, nem biztos, hogy a rádióban elhangzott közleményben Észak-Korea valóban elismerte, hogy rendelkezik atomfegyverrel. Kétséges, hogy az észak-koreai rezsim éppen ilyen csatornát választana erre a meglehetősen radikális lépésre.

Az észak-koreai nyilatkozatot szöuli nyelvészek is aprólékos gonddal tanulmányozzák. "Arra a következtetésre jutottunk, hogy a megfogalmazást bizonyos jelzésnek szánhatták, de nyelvileg kétértelmű. A kétely árnyéka nélkül nem mondhatjuk, hogy Észak-Korea tényleg ezt akarta mondani" - közölte hétfőn a dél-koreai nyelvészeti akadémia egyik kutatója. (mti)

Az atomprogramot már beismerték

Washington a múlt hónapban bejelentette, hogy Észak-Korea beismerte atomprogramját, de konkrét fegyverekről nem beszélt. A program célja az volt, hogy minél nagyobb mennyiségű atomtöltetekhez használható dúsított uránt állítsanak elő. Az ország külügyminisztériuma októberben 25-én csak annyit közölt: Észak-Korea "jogosult" arra, hogy atomfegyvere legyen.

Egyes amerikai tisztségviselők októberben azt állították, hogy Pakisztán urándúsító centrifugák szállításával segítette az atomfegyverek fejlesztésében Észak-Koreát. Akkor Pakisztán washintoni nagykövetségének illetékese hevesen cáfolta ezeket a híreket.

Szankciók

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a múlt hónapban azt mondta, hogy Phenjannak egy vagy két atomfegyvere lehet. George W. Bush amerikai elnök ismét arra kérte Phenjant, hogy számolja fel nukleáris programját, mert ez az egyetlen járható út az ország számára. A múlt héten az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Korea, az Európai Unió és Japán megállapodtak, hogy nem szállítanak több üzemanyagot Észak-Koreának, amíg az nem kezdi meg atomprogramjának felszámolását. Egy 1994 megállapodás értelmében Phenjan évi 500 ezer tonna olajat kap, ha befagyasztja a programot. Washington ugyanakkor úgy látja, hogy Észak-Korea felmondta ezt a szerződést, mert 1994 után is folytatta az atomfegyverek fejlesztését, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!