Korea-közi eredmények

2000.06.14. 11:55
Szerdán folytatódtak a két Korea vezetőinek kedden megkezdett tárgyalásai. A megbeszéléseken szóba kerül(t), hogy a két fél megnyitná diplomáciai képviseletét a másik országában. A tárgyalók támogatják az ötven éve kettészakított családok újraegyesítését, illetve nemzetközi sportversenyeken közös csapatok indítását is lehetővé tennék.
Igaz, hogy Kim Dzsong Il szerda délelőtt nem volt jelen a megbeszéléseken, de a nap folyamán még egészen biztosan találkozik Kim De Dzsonggal, aki feltehetően meghívja őt egy szöuli látogatásra.

Delegációk
Kim De Dzsong várhatóan arról is tárgyal majd kollégájával, hogy teremtsék meg a feltételeket annak érdekében, hogy a hét millió dél-koreai, akinek északon élnek rokonai, valamilyen módon újraegyesíthesse vagy legalább meglátogathassa családját.

Kim De Dzsong délelőtt a törvényhozás elnökével, Kim Jong Nammal folytatott megbeszéléseket a kapcsolatok erősítéséről, a két ország közti feszültség csökkentéséről, illetve diplomáciai képviseletek nyitásáról. Tárgyaltak továbbá a gazdasági együttműködés fejlesztéséről, út- és vasútépítési és egyéb infrastrukturális projektek indításáról, befektetési garanciákról, illetve a kettős adóztatás eltörléséről.

Dél-Koreából az elnök mellett a pénzügyminiszter, a kulturális és információs miniszter is Phenjanba utazott, akik szerdán külön-külön tárgyalnak kollegáikkal. Diplomáciai forrásokból tudni lehet, hogy a sporttal kapcsolatban is születtek a kapcsolatokat erősítő megállapodások. Lehetséges, hogy a jövőben ,,össz-koreai" csapatok indulnak egyes nemzetközi versenyeken, vagy közös zászló alatt menetelnek a megnyitó ünnepségeken.

Kim Jong Nam és Kim De Dzsong
Washington, Moszkva és az ENSZ egyébként egyaránt lelkesen támogatja a megbeszéléseket. Kofi Annan szerint ,,a kölcsönös bizalom és együttműködés új korszaka kezdődött a két Korea között". Az orosz külügyminiszter üdvözölte a találkozót, különös tekintettel arra, hogy Vlagyimir Putyin pár hét múlva Észak-Koreába utazik.

Joe Lockhart a Fehér Ház szóvivője kicsit visszafogottabban nyilatkozott: ,,Ezen a ponton még nehéz megítélni, hogy a megbeszélések milyen eredményre vezetnek, de az biztos, hogy ez egy nagyon fontos lépés, egy hosszú folyamat nagyon fontos része".  • Tippek
  • Hírek