Viola
-6 °C
-2 °C

Észak-Korea szerint a déliek a vb miatt provokáltak

2002.06.30. 16:53
Harminc észak-koreai áldozata is lehet a két Korea közötti szombati tengeri ütközetnek. Az incidensért a két ország egymást vádolja, az északiak szerint a dél-koreaiak a világbajnokság miatt provokáltak, hogy a kommunista állam tűnjön felelősnek.
Legkevesebb harminc észak-koreai áldozata lehet a két Korea hadihajói között lezajlott szombati ütközetnek - jelentette a BBC dél-koreai forrásokra hivatkozva. Az észak-koreai hajókat hosszan tűz alatt tartottuk - mondta el sajtótájékoztatóján An Ki Szeok tábornok, dél-koreai vezérkari főnök.

Arcátlanság

Több száz golyót lőttünk ki az észak-koreai hajókra és a fedélzeten lévő katonáikat le is lőttük - nyilatkozta tájékoztatóján a vezérkari főnök. Észak-Korea elismerte a veszteségeket, de részleteket nem közölt - jelentette a BBC. Az ütközetben négy dél-koreai katona meghalt, tizenkilenc megsebesült. Dél-Korea hivatalos bocsánatkérést követelt a kommunista Észak-Koreától, követelését azonban Phenjan "arcátlanságnak" nevezte.

A vb miatt provokáltak

Az Egyesült Államok elítélte "Észak-Korea fegyveres provokációját" - írja a BBC. Az ütközetre a két állam közötti tűzszüneti vonalon került sor, a két ország egymást vádolja az incidens kirobbantásával. Észak-Korea még a labdarugó világbajnoksággal is kapcsolatba hozta a tűzharcot.

A dél-koreaiak súlyos fegyveres provokációjának célja egy sokkoló incidens kirobbantása volt, ami után a felelősséget a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságra lehetett volna terelni - nyilatkozta az észak-koreai haditengerészet szóvivője szombaton az észak-koreai hírügynökségnek.

Felelős a békéért

Bár Szöul megesküdött rá, hogy nem siklik el a "tűzszüneti szerződés botrányos megsértése" felett, a vb-döntőre tartó Kim De Dzsong dél-koreai államfő már azt nyilatkozta: nem felejtem el kötelességemet a Koreai félsziget békéjének és biztonságának helyreállításában. Támogatjuk szövetségesünk kiállását a fegyveres provokációk ellen - nyilatkozta a BBC-nek Brenda Greenberg amerikai kormányszóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!