Márk
13 °C
28 °C

Nem sokra megy Észak-Korea az atombombájával

2006.11.17. 11:17
Hadászati és tudományos szempontból kevés értékelhető eredménye lehet az október eleji észak-koreai kísérleti atomrobbantásnak, de a nemzetközi körúton lévő hans Blix szerint ettől még komolyan kell venni a kommunista ország atomhatalmi törekvéseit.

Hans Blix, az ENSZ volt fegyverzetellenőre szerint az észak-koreai kísérleti atomrobbantás feltehetően sikertelen volt, de a kommunista ország várhatóan tökéletesíteni fogja a technológiáját. A Tokióban tartózkodó Blix pénteken közölte: számos szakértő úgy véli, hogy vélhetően kis mérete miatt a kísérlet csak részben sikerült.

Blix szerint a világnak azonban nincs oka "indokolatlan derűlátásra", mert Phenjan valószínűleg tökéletesíteni fogja nukleáris fegyvereinek technológiáját. Az október 9-i kísérleti atomrobbantás "bemutatónak" elegendő volt, tette hozzá Blix, aki az általa vezetett, a tömegpusztító fegyverekkel foglalkozó független szakértői bizottság júniusi jelentésének ajánlásairól tárgyal Japánban, nemzetközi körútjának egyik állomásán.

Kozmetikázott ellenőrzés

A svéd szakértő szerint minden Észak-Koreával megkötendő esetleges nukleáris megállapodás attól függ, tudják-e ellenőrzni azt, hogy az ország valóban feladta nukleáris programját. Márpedig ez, a világtól elzárt Észak-Korea történetét ismerve, nagyon nehéz lesz. Blix emlékeztetett arra, hogy Phenjan még az élelmiszersegélyeket osztó ENSZ-illetékesek mozgását is korlátozza, így a katonai objektumokba való betekintést még kevésbé fogadná szívesen.

Blix ezért figyelmeztetett: nem szabad olyan megállapodást kötni, amely nem garantálja Észak-Korea teljes együttműködését. "A kozmetikázott ellenőrzés rosszabb, mintha semmilyen inspekció nem volna. Ezáltal ugyanis hamis bizalomba ringatnák magukat az országok, ám később nagyon kellemetlen meglepetésekben lenne részük" - mondta Blix.

Őszinteség

Közben az észak-koreai ENSZ-misszió helyettes vezetője ismét megerősítette azt a korábbi phenjani álláspontot, amely szerint az észak-koreai nukleáris programról folyó pekingi hatoldalú tárgyalásokon való előrehaladás "az Egyesült Államok magatartásától függ".

"Akkor léphetünk előre, ha az Egyesült Államok őszinte magatartást tanúsít, és kinyilvánítja akaratát az Észak-Koreához fűződő kapcsolatok javítására" - jelentette ki New Yorkban telefonon Kim Mjong Gil, aki szerint a Washington Phenjannak Pekingben tett ígérete - ha betartja - jó kezdet lehet a két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán részvételével folyó tárgyalásokon.

Észak-Korea a tárgyalásokhoz való visszatérését azzal indokolta, hogy megoldást akar az Egyesült Államok által ellene elrendelt pénzügyi szankciók kérdésére. Az amerikai fél mindazonáltal azt hangoztatja, hogy a nukleáris tárgyalások egyik mellékkérdéseként beleegyezett a szankciók enyhítésébe.

A pekingi hathatalmi tárgyalások a terv szerint decemberben folytatódnak.