Vencel
15 °C
23 °C

Lemondott a frissen kinevezett palesztin miniszterelnök?

2003.10.09. 16:13
Alighogy kinevezték, máris lemondott Ahmed Korei, szivárgott ki Arafat elnök környezetéből. A hír Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló "sem cáfolni, sem megerősíteni" nem tudta. Felfüggesztették a palesztin parlament ülését is.
Benyújtotta lemondását Ahmed Korei palesztin miniszterelnök, jelentette az AFP Arafat-közeli forrásokra hivatkozva. Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló "sem cáfolni, sem megerősíteni" nem tudta a francia hírügynökség értesüléseit.

Vészhelyzeti demokrácia

Korei Mahmud Abbasz lemondása után lett miniszterelnök-jelölt. Arafat azonban a szokásos parlamenti eljárás helyett elnöki dekrétummal nevezte ki kormányfőnek politikai szövetségesét. A gyengélkedő - az AFP a palesztinok által tagadott értesülései szerint kisebb szívinfarktuson áteső - Arafat vasárnap szükségállapotot rendelt el a tizenkilenc halálos áldozatot követelő haifai öngyilkos merénylet és az ezt követő válaszcsapás után. Koreit kedden nevezte ki.

Lépését több palesztin képviselő is bírálta, jelezve, hogy nem támogatná Korei nyolc tagú kormányát egy bizalmi szavazáson, így az akár meg is bukhatott volna, írja a BBC. A kormányfő csütörtökön terjesztette volna programját a parlament elé.

A testület ülését egy órás késés után, alkotmányossági viták miatt felfüggesztették. Több képviselő vitatja az ülés összehívásának törvényes voltát, írja a BBC.