Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Húsz áldozata van egy oroszországi robbantásnak

2003.08.01. 19:14
Egy orosz katonai kórház kapujának hajtott egy robbanóanyagokkal megpakolt KAMAZ. A robbanás következtében legalább húszan meghaltak, és több tucatnyian megsebesültek az észak-oszétiai Mozdokban. A robbanás helyszínén öt méter átmérőjű kráter keletkezett, a kórházépület összeomlott, a környező házak ablakai kitörtek.
Felrobbantották a katonai kórházat az észak-oszétiai Mozdokban péntek este. A detonáció következtében legalább húszan meghaltak, a sebesültek száma több tucatnyi az első adatok szerint, és a kórház épülete szinte teljesen összeomlott. A terrortámadás közép-európai idő szerint 16.55-kor történt, a kórházépület kapujának hajtott egy robbanóanyaggal megpakolt KAMAZ típusú teherautó.

Nehezíti a mentést a tűz

A robbanás helyén 5 méter átmérőjű és 2,5 méter mély kráter keletkezett, a közeli épületek ablakai kitörtek - számolt be a RIA Novosztyi hírügynökség a helyszínről. A hatalmas robbanás állítólag a kórháztól 15 kilométerre fekvő mozdoki katonai repülőtéren is érezhető volt. Az orosz állami egyes adó híradása szerint a 200 fő befogadására képes kórházban 135-en tartózkodtak, 100 sebesült katona és az intézmény személyzete.

A romok alól egyelőre nyolc holttestet emeltek ki. A súlyosan sérült katonák közül 34-et a mozdoki városi kórházba szállítottak; út közben négyen meghaltak. A robbantás környékén tartózkodók - beteg katonák és helyi lakosok - közül csaknem háromszázan szenvedtek könnyű sérüléseket.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint a helyszínre érkezett a tárca valamennyi, a körzetben tartózkodó operatív egysége, számos mentőcsapat és rendfenntartó egység. A mentést nehezíti a robbanás okozta tűz.

A helyszínre siet a védelmi miniszter

Vlagyimir Putyin orosz elnök a robbantás hírére azonnal utasította a minisztériumot: küldjön egy repülőgépet a térségbe a mentésben segítő csapattal és a megfelelő eszközökkel a fedélzetén. A hírek szerint Szergej Ivanov védelmi miniszter még péntek este Mozdokba repül. Az észak-oszétiai városban működik a legjelentősebb orosz katonai támaszpont a Kaukázus térségében. Észak-Oszétia határos Csecsenfölddel.

Az észak-kaukázusi területen állomásozó 58. hadsereg vezetője szerint a terrortámadás a csecsen szakadárok bosszúakciója. Szavai szerint a lázadók azért a kórházat támadták meg, mert ott ápolják azokat a katonákat, akik a szövetségi csapatok kötelékében részt vettek a terroristaellenes műveletekben.