Eleonóra
-1 °C
2 °C

Valódi elnökök, kamu oldalak

2001.08.05. 20:16
A legtöbb európai kormányfőnek nincs saját néven bejegyzett oldala, vagy ha mégis, az általában kamupédzs. A Miniszterlnöki Hivatal megfelelő oldalára irányított orban.hu-val Magyarország jóval megelőzte korát és Európát.
A domain eladó
A legkézenfekvőbb címre - www.primeminister.net - mozdulva csalódnunk kell: az oldalon egy nyugtatózöld háttértől eltekintve csak annyi van, hogy a domain eladó. A www.primeministers.net, .org-os és .com-os társa, illetve megfelelő variációik szintén csak kelletik magukat. Feltehetőleg ugyanazok jegyezték be a tonyblair.org és billclinton.org címeket is - szintén üresek -, igaz, Clinton nem miniszterelnök.

Tonyblair.gov.uk viszont egyáltalán nincs, nyugszunk meg. www.tonyblair.co.uk nem a kormányfőé, viszont róla szól és nagyon vicces, ingyenes regisztrálás után jól megmondhatjuk a véleményünket a blairi prodzsektről. A www.number10.gov.uk a brit kormányfő hivatalos oldala, de ez inkább kormányzati hypeportál, mint bármi más. Ilyenekkel - nyilvánvaló személyikultusz-elemek hiánya miatt - a továbbiakban nem is foglalkozunk.

Az olasz miniszterelnöknek már van rendes, populista oldala, a www.silvioberlusconi.it a kormányfő pártjának, a Forza Italiának megfelelő oldalára mutat. Nagyhatású, magukkal ragadó fotók és videók találhatóak itt Berlusconiról, egy-egy beszéd és könyvismertető társaságában.

www.jorghaider.at
Jörg Haider ugyan nem kormányfő, de azért utánanéztünk, és akármilyen vicces, de igaz: a www.jorghaider.at címet - ami szintén üres - egy cseh csoport jegyezte be. Wolfgang Schüssel kancelláron átlépett a történelem, még kamuból bejegyzett domainje sincs. Antonio Guterres portugál kormányfő szintén sehol nincs.

José-Maria Aznar spanyol miniszterelnök előtt abszolút le a kalappal: oldala (www.josemariaaznar.org vagy .net) szerény, hivalkodástól és egyébektől teljesen mentes, mindössze a neve és a foglalkozása (kormányfő, ugye) van rajta. Hogy ez-e a hivatalos oldal, nem tudni, feltehetőleg nem, pláne, hogy a josemariaaznar.es nincs bejegyezve.

Gerhard Schröder német kancellár is gagyi: gerhardschroder.de nincs, a megfelelő domainkombinációk pedig kamupédzseket hoznak fel. Lionel Jospin francia kormányfő szintén sehol nincs, viszont van egy dedikált rajongói oldala a www.lioneljospin.com-on. Sárga, és franciául van. Mivel Franciaországban kétágú a végrehajtó hatalom, tehát igazságos és szükséges szemügyre vennünk a www.jacqueschirac.com-ot is (.fr nincs). Ez egy meglehetősen érdekes oldal, az Egyesült Államok térképe van rajta, klikkelhető államokkal, teljesen félrevezető. A .org szintén kamu.

A www.bertieahern.ie már fifikásabb, az ír miniszterelnökség oldalára mutat: www.irlgov.ie/taoiseach/. Szép, izléses oldal, mindenképpen érdemes megnézni az írül íródott részeket is, meghökkentő nyelv.* Amúgy szó van a kormányfőről és a hivatalról is egyaránt, teljesen használható.

Az oldalnak köze sincs a cseh elnökhöz
A www.putyin.ru ellenben személyikultusz-oldal, rendesen. Kicsit zavaró, hogy cirill betűkkel van, de mindent egyszerre nem lehet, ugye. Fényképek, fellépések, életút, ezen a vonal mentén épül a pédzs. További kelet-európai oldalak: Milos Zeman cseh illetékesnek van bejegyzett pédzse, de üres: www.miloszeman.cz és www.zemanmilos.cz. A www.havel.cz még akár vicces is lehet - köze nincs a cseh elnökhöz -, de rendesen bejegyzett és megcsinált oldalt többet nem találtunk.

* Tá súil agam go gcuideoigh do chuirt ar shuíomh gréasán Roinn an Taoisigh leat cur le do chuid eolais ar obair an Taoisigh mar Cheann an Rialtais.