Benedek
-5 °C
5 °C

Közös magyar-román kormányüléseket terveznek

2005.01.17. 14:09
A kisebbségek autonómiájáról, Románia EU-csatlakozásáról és a verespataki aranybányáról is tárgyalt az új román kormányfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Budapesten, ahova a román kormányfő első külföldi útja vezetett. Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök jelentős lépésnek nevezte, hogy megállapodásuk alapján minden év őszén közös kormányülést tart a két ország kormánya.

Közös magyar-román kormányülést tartanak az idén ősztől minden évben - jelentette be Gyurcsány Ferenc hétfőn, miután román partnerével tárgyalt Budapesten. Az első, a 2005-ös bukaresti tanácskozás témája a következő évtized régiós fejlesztési programja lesz, közölte a magyar miniszterelnök a román kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón.

Komoly lépés a magyar-román kapcsolatokban

"A közös kormányülések komoly lépést jelentenek a magyar-román kapcsolatokban, és jelentősen hozzájárulnak európai integrációs terveink, közös céljaink megvalósításához" - mondta Calin Popescu Tariceanu román kormányfő. Gyurcsány Ferenc szerint az a tény, hogy az új román miniszterelnök első külföldi útja Budapestre vezetett, több mint gesztus: "annak bizonyítéka, hogy értjük: jövőnk, dolgaink összevannak kötve".

A magyar kormányfő szerint a kétoldalú kapcsolatokban Magyarország számára nem csak történelmi felelősség, hanem történelmi kötelesség is, hogy támogassa Románia európai uniós csatlakozását. Elmondta, egyetértettek román partnerével abban, hogy a következő időszak átfogó, nagy gazdasági-fejlesztési programjait úgy kell megfogalmazni, úgy kell elkészíteni a két ország Nemzeti Fejlesztési Tervét, hogy azok tartalmazzanak közös részeket, legyenek tekintettel egymásra. Abból induljanak ki, hogy ez egy nagy közös földrajzi, társadalmi, gazdasági régió, amelyben nem az elkülönülés, hanem az együttműködés legyen meghatározó.

A román koalíciója oszlopa az RMDSZ

A román miniszterelnök külön nyomatékkal szólt arról, hogy a román kormánykoalíciónak fontos tagja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, hozzájárulása alapvető jelentőségű mind a román törvényhozási munkában, mind a két ország közti kapcsolatokban.

Calin Popescu Tariceanu hangsúlyozta, hogy Románia várhatóan az idén tavasszal írja alá a csatlakozási megállapodást az Európai Unióval. "A tárgyalásokon a magyar miniszterelnök Magyarország további támogatásáról biztosított" - mondta, hozzátéve, nagyon boldog lenne, ha Magyarország lenne az első európai uniós tagállam, amely majd ratifikálja Románia EU-csatlakozását.

A nemzeti vízumról

A magyar kormány által javasolt nemzeti vízumról újságírói kérdésre válaszolva elmondta, azt nem etnikai alapon tervezik megadni, hanem a szomszédos ország azon állampolgárainak, akik többször szeretnének Magyarországra utazni tanulás, vagy munkavállalás, gyógykezelés céljával, a családi kapcsolatok, a nemzeti kultúra és a nyelv erősítésére. Emlékeztetett, a magyar kormány nem támogatta a kettős állampolgárság automatikus kiterjesztését szolgáló népszavazást.

Gyurcsány az autonómia mellett

A magyar miniszterelnök leszögezte, a magyar kormány a határon túli magyarok legális képviselőinek autonómiatörekvései mellett áll, Románia esetében a legerősebb és leghitelesebb szervezet, az RMDSZ kormányprogramba is került elképzelését támogatja, az ettől eltérő szándékokat nem.

Verespatak: megnyugtató helyzet?

A Verespatakon tervezett bányaberuházásra vonatkozó kérdést megválaszolva Calin Popescu Tariceanu leszögezte, a terv kivitelezése még nagyon kezdeti szakaszban van, a román kormány minden lehetséges gazdasági, pénzügyi, környezeti és társadalmi szempontot figyelembe vesz majd, és tekintettel lesz minden európai normára is. Kijelentette, arról biztosította a magyar miniszterelnököt, hogy a magyar fél minden információt megkap, amelyet a beruházásról kér.

Gyurcsány Ferenc "a dolgok jelenlegi állásában" megnyugtatónak nevezte, hogy Magyarország kifejtheti véleményét az ügyben és részt vehet a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésében. Különösen fontosnak tartotta, hogy a tervvel kapcsolatban mindkét ország ugyanazt a nemzetközi egyezményt tekinti érvényesnek.

Szekciókban folytatják

A két kormányfő előbb négyszemközti folytatott megbeszélést, majd a delegációk bevonásával plenáris tárgyalás kezdődött. A román küldöttség tagja Mihai Razvan Ungureanu külügyminiszter, Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter és Markó Béla román miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is.

"Az a legfontosabb, hogy bebizonyítsuk: a sok történelmi sérelem után a két ország szoros stratégiai együttműködésben tud egymás mellett és egymás javára működni" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a minap, a látogatással kapcsolatos várakozásait megfogalmazva. Calin Popescu Tariceanu a nap folyamán találkozik Mádl Ferenc államfővel, Szili Katalin házelnökkel, a parlamenti pártok elnökeivel, valamint a Magyarországi Román Önkormányzat képviselőivel is.