Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Korrupció gyanújába keveredett a Fehér Ház

2006.09.29. 19:54
Az év elején elítélt sztárlobbista, Jack Abramoff egy titkos jelentés szerint legalább 500 dokumentált esetben lépett kapcsolatba a Fehér Házzal, ami azért kínos, mert többek között korrupciós ügyletekért kapott 5 év letöltendő börtönbüntetést.
Korrupciós ügyletek árnyéka vetül a washingtoni Fehér Házra a novemberi kongresszusi választások előtt hat héttel a csalás miatt elítélt egykori sztárlobbista, Jack Abramoff ügyében - derült ki a The New York Times pénteki cikkéből.

Abramoff nevéhez nagy port felvert botrány fűződik, idén márciusban öt év és tíz hónap börtönbüntetésre ítélték a washingtoni érdekkijárót adócsalás, csalás és megvesztegetés miatt. Abramoffról, aki vádalkut kötött a szövetségi ügyészekkel, eddig az derült ki, hogy szoros kapcsolatok fűzték a kongresszus mintegy húsz tagjához.

A legfrissebb kétpárti kongresszusi jelentés szerint - amelyet még nem hoztak nyilvánosságra, az újság titokban szerezte meg névtelenséget kérő kongresszusi hivatalnokoktól - Abramoff nem állt meg a kongresszus szintjén: csaknem 500 dokumentált esetben lépett kapcsolatba a Fehér Házzal. Legalább tíz esetben közvetlenül Karl Rove-val, George Bush elnök legfőbb politikai tanácsadójával érintkezett.

Tudni lehet: Abramoff csaknem 25 ezer dollárt költött arra, hogy különböző kormányzati tisztségviselőket meghívott ebédelni, kisebb-nagyobb ajándékokkal, például koncertjegyekkel, sporteseményekre szóló meghívókkal lepte meg őket.

Az érvényes szabályozás szerint a Fehér Ház tisztségviselői nem fogadhatnak el semmilyen lobbista csoporttól 20 dollárnál értékesebb ajándékot. Abramoff lobbicége egyik agresszív kampányában, 2001-2002-ben 73 esetben lépett kapcsolatba telefonon vagy e-mailben fehér házi illetékesekkel: az igazságügy-minisztérium rosszallása ellenére kijárta, hogy egy mississippi törzs 16,3 millió dollárt kapjon börtönépítésre. Dana Perino fehér házi szóvivő, bár még nem látta a jelentést, kijelentette: Abramoff nyilvánvalóan túloz egykori kormányzati kapcsolatait illetően, és érdekkijáró tevékenysége az esetek többségében eredménytelen volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!