Béla
12 °C
27 °C

Észak-Korea kétoldalú tárgyalásokat követel az USA-tól

2005.02.11. 14:46
Észak-Korea közölte, csak akkor hajlandó tárgyalni, ha "megérnek rá a feltételek", azaz "ha az USA megváltoztatja ellenséges politikáját". Egy nappal ezelőtt a Észak-Korea bejelentette, van atomfegyvere, és nem hajlandó tárgyalni ezek korlátozásáról. Az elszigetelt rezsim az Egyesült Államoktól presztízst és engedményeket remél.

Észak-Korea közvetlen, kétoldalú tárgyalásokat követel az Egyesült Államoktól, egy nappal azután, hogy bejelentette, van atomfegyvere, és jó darabig nem folytatja az atomprogramja korlátozásáról kezdett hathatalmi tárgyalásokat. Han Szung Rjol, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság magas rangú ENSZ-diplomatája pénteken kijelentette, a tárgyalások célja az Egyesült Államok ellenséges politikájának megváltoztatása lenne.

Az USA hagyjon fel ellenséges politikájával

Ultimátum lépésben
Mióta a válság 2002 októberében kirobbant, Észak-Korea folyamatosan növelte a tétet: először leszedte az ENSZ pecsétjeit zárolt atomlétesítményeiről, azután kiutasította az ENSZ-megfigyelőket, kilépett az atomsorompó-szerződésből, végül közölte: újra feldolgozott 8000 kiégett atomerőművi fűtőelemet, hogy kinyerje belőle az atomfegyverhez használható plutóniumot.

"Akkor térünk vissza a hatoldalú tárgyalásokhoz, ha erre okot látunk, és ha megérnek rá a feltételek. Ha az Egyesült Államok közvetlen tárgyalásra lép velünk, azt annak jeleként foghatjuk fel, hogy megváltoztatja ellenséges politikáját" - mondta egy dél-koreai lapnak a diplomata. Han az első észak-koreai politikus, aki a külföldi sajtónak nyilatkozott az ügyről.

Észak-Korea régi törekvése, hogy kétoldalú megbeszélésekre vegye rá az Egyesült Államokat, mivel úgy véli, hogy ez növeli az ország nemzetközi presztízsét, és így nagyobb engedményeket érhet el. Phenjan nukleáris törekvéseit egyre inkább bírálja a szövetségesének számító Kína és Oroszország is.

Sértő volt Rice kijelentése

Washington mindeddig elutasította a közvetlen párbeszédet Észak-Koreával, amelyet George Bush "a gonosz tengelyéhez" tartozó államok közé sorolt, és amelyről Condoleezza Rice külügyminiszter nemrég azt mondta, hogy "a zsarnokság előretolt helyőrsége". Ez utóbbi kijelentést Phenjan olyan sértésnek minősítette, amely önmagában is elég a diplomáciai folyamat meglékeléséhez.

Dél-koreai illetékesek az atomfegyver meglétéről szóló északi bejelentés után arra figyelnek, mi lesz Phenjan következő feszültségfokozó lépése. Ilyen lenne például egy atombomba kipróbálása vagy atomfegyver készítéséhez szükséges anyagok szállítása olyan országokba, amelyeknek hasonló törekvéseik vannak.