Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Visszafenyegette Phenjan Szöult

2008.04.03. 10:12
Az új dél-koreai vezérkari főnök múlt heti parlamenti meghallgatásán lehetségesnek nevezett egy megelőző csapást, ha kiderülne, hogy Észak-Korea nukleáris támadásra készül Dél-Korea ellen. Észak-Korea vezetése ma katonai ellenlépéssel fenyegette meg déli szomszédját, és a határ lezárásáról is döntöttek.

Észak-Korea csütörtökön azzal vádolta meg Dél-Koreát, hogy hadihajókat küldött felségvizeire. "A dél-koreai hadsereg háborús uszítói három hadihajót küldtek be mélyen nyugati-tengeri (sárga-tengeri) felségvizeinkre 11:45 (közép-európai idő szerint 4:45) körül" - jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A jelentés egyúttal a "váratlan ellenlépés" lehetőségével fenyegeti a dél-koreai hadsereget, arra az esetre, ha hadihajóival további behatolásokat hajt végre. A dél-koreai védelmi minisztérium nem kommentál a a jelentést.

Észak-Korea megszakít minden párbeszédet Dél-Koreával, miután a szöuli vezetés elutasította, hogy bocsánatot kérjen vezérkari főnökének kijelentéséért, jelentette korábban a nap folyamán a hivatalos észak-koreai hírügynökség. Észak-Korea katonai ellenlépésekkel is megfenyegette csütörtökön Dél-Koreát, amiért a szöuli vezetés nem kért bocsánatot az ominózus kijelentéséért.

"Katonai ellenlépéseket fogunk tenni" - jelentette ki a dél-koreai híradások szerint Kim Jong Csol altábornagy, a Korea-közi katonai tárgyalások északi delegációvezetője, de nem fejtette ki, konkrétan milyen lépésekre gondol. Nyilatkozatával arra reagált, hogy Szöul nem volt hajlandó bocsánatot kérni, amiért a hadsereg újonnan kinevezett vezérkari főnöke, Kim Te Jang múlt heti parlamenti meghallgatásán lehetségesnek nevezett egy célzott megelőző csapást, ha megállapítást nyerne, hogy Észak-Korea nukleáris támadásra készül Dél-Korea ellen.

A jelentések szerint a phenjani rezsim Szöulnak küldött üzenetében Dél-Koreát tette felelőssé, és a kapcsolatok megszakítása mellett a közös határ lezárását is bejelentette.

Phenjan kirohanása tovább ronthatja az elmúlt héten ismét feszültebbé vált Korea-közi kapcsolatokat. Ri Mjong Bak dél-koreai elnök ugyanakkor csütörtökön felszólította az északi kommunista rezsimet, hogy kezdjen őszinte párbeszédbe a feszültségek csökkentése érdekében.

Egymásra mutogatnak

Phenjan kedden hevesen bírálta Ri Mjong Bak dél-koreai elnököt. A kommunista párt szócsövének tekinthető Rodong Szinmun napilap azzal vádolta őt, hogy Észak-Koreával szemben meghirdetett keményvonalas politikája "katasztrofális következményekhez vezethet". Az északi vezetés csütörtökön egy újabb nyilatkozatában lényegében megismételte ezt.

A dél-koreai államfő ezzel szemben csütörtökön Phenjant tette felelőssé az elmúlt héten kialakult feszültségekért, egyúttal őszinte párbeszédet sürgetett. "Észak-Korea a hatalomra jutásom óta fokozza a feszültséget. De én azt gondolom, hogy kapcsolataink nem fognak romlani" - fogalmazott Ri, aki először reagált azóta, hogy Phenjan egyik kirohanásában árulónak nevezte őt. "Új kormányunk mindenekelőtt őszinte párbeszédet szeretne Dél-Korea és Észak-Korea között (...), azt akarjuk, hogy Észak-Korea őszinte párbeszédbe bocsátkozzon" - jelentette ki.

A hivatalába februárban beiktatott konzervatív elnök elődjénél keményebb kezű bánásmódot ígért Észak-Koreával szemben, arra figyelmeztetve Phenjant, hogy kézzelfogható előrelépést kell tennie atomprogramjának leszerelése ügyében, és javítania kell az emberi jogi helyzeten, ha továbbra is igényt tart a déli segélyekre. Feltételeit Phenjanban hadüzenetként értékelték, amint azt a Rodong Szinmun is kifejtette kedden.

Szöulban úgy tartják, hogy a hasonló kirohanásokkal Phenjan az április 9-én tartandó dél-koreai parlamenti választások kimenetelét igyekszik befolyásolni, mivel a választásokon a felmérések szerint Ri Mjong Bak konzervatív pártjának győzelme várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!