Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Szeparatisták gyújtogattak a korzikai elnök irodájában

2008.01.13. 17:32
A nemzetgyűlés épületét megrohamozó tüntetők a francia kormány intézkedései miatt vonultak utcára.

A Franciaországhoz tartozó Korzika politikusai és Michele Alliot-Marie belügyminiszter is határozottan elítélte vasárnap, hogy miután előző este nacionalista tüntetők több órára elfoglalták a sziget nemzetgyűlési épületét, tűz ütött ki az elnöki irodában.

Szombat délután 18 korzikai szeparatista párt és szakszervezet felhívására több száz aktivista tüntetett Ajaccióban a francia kormánynak szerintük Korzikán folytatott "repressziója" ellen. A tüntetők egy része behatolt a területi nemzetgyűlés épületébe és több órára elfoglalta annak üléstermét, amelyet azután ürítettek ki, hogy az épület negyedik emeletén található elnöki irodában tűz ütött ki. A tűzoltók gyorsan eloltották a tüzet, amely kisebb anyagi kárt okozott, de személyi sérülés nem történt.

Michele Alliot-Marie "felháborodását" fejezte ki a gyújtogatás és a "fosztogatás" miatt, míg Ange Santini, Korzika végrehajtótanácsának elnöke és Camille de Rocca-Serra, a sziget nemzetgyűlésének elnöke közös közleményben ítélte el a korzikai parlament "elfoglalását és a vandál cselekedeteket". A tüntetők behatolását az épületbe "Korzika történetében egyedülálló cselekménynek", a gyújtogatókat pedig "felelőtlen és veszélyes egyéneknek" minősítették. A helyi politikusok jelezték, hogy az elfogadhatatlan cselekmények elkövetői ellen feljelentést tettek a rendőrségen.

Az Ajaccióban történt gyújtogatás után néhány órával a sziget másik nagyvárosában, Bastián, a hadsereg megyei igazgatósága épületének bejárata előtt robbanószerkezet lépett működésben. A merénylet kisebb anyagi károkat okozott, személyi sérülés itt sem történt. Hervé Morin védelmi miniszter közleményben ítélte el a "köztársaság jelképei és értékei" elleni támadást.

A helyi prefektúra szerint semmi nem utal arra, hogy a merénylet és a gyújtogatás között bármilyen kapcsolat lenne. A 260 ezer lakosú földközi-tengeri szigeten szeparatista szervezetek rendszeresen hajtanak végre merényleteket állami épületek ellen.