Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Tizenöt merénylet 24 órán belül

2002.10.18. 16:33
Tizenöt robbantásos merényletet követtek el péntekre virradóra Korzika szigetén bankok, villák, különböző köz- és magánépületek ellen. Az akciók személyi sérülést nem okoztak, csupán anyagi kárral jártak.
A francia hatóságok közlése szerint 9 robbantást Korzika északi részén hajtottak végre, hatot pedig délen. A merényleteket eddig senki sem vállalta. A Reuters ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a szakadár Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front (FLNC) három héttel ezelőtt Nizzában próbált felrobbantani egy adóhivatalt.

Az előző kormány többet ígért

A robbantásokat egy héttel azelőtt követték el, hogy a szigetre látogat Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter és részt vesz a helyi szabadságjogok bastiai kerekasztal-vitáján. Sarkozy várhatóan előterjeszti a tartományoknak adandó új jogkörökről, az eddiginél nagyobb autonómiáról szóló kormányjavaslatot. Az önálló döntési jogkör elsősorban a közlekedési és oktatási kérdésekre vonatkozik. Ez azonban visszalépést jelent a korzikai nacionalista csoportok számára, mert a szocialista Jospin-kormány szélesebb körű helyi autonómiát szánt a szigetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!