Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenöt merénylet 24 órán belül

2002.10.18. 16:33
Tizenöt robbantásos merényletet követtek el péntekre virradóra Korzika szigetén bankok, villák, különböző köz- és magánépületek ellen. Az akciók személyi sérülést nem okoztak, csupán anyagi kárral jártak.
A francia hatóságok közlése szerint 9 robbantást Korzika északi részén hajtottak végre, hatot pedig délen. A merényleteket eddig senki sem vállalta. A Reuters ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a szakadár Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front (FLNC) három héttel ezelőtt Nizzában próbált felrobbantani egy adóhivatalt.

Az előző kormány többet ígért

A robbantásokat egy héttel azelőtt követték el, hogy a szigetre látogat Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter és részt vesz a helyi szabadságjogok bastiai kerekasztal-vitáján. Sarkozy várhatóan előterjeszti a tartományoknak adandó új jogkörökről, az eddiginél nagyobb autonómiáról szóló kormányjavaslatot. Az önálló döntési jogkör elsősorban a közlekedési és oktatási kérdésekre vonatkozik. Ez azonban visszalépést jelent a korzikai nacionalista csoportok számára, mert a szocialista Jospin-kormány szélesebb körű helyi autonómiát szánt a szigetnek.