Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Géppisztollyal gyilkoltak meg egy korzikai politikust

2001.08.17. 14:58
Meggyilkolták pénteken a korzikai nacionalista mozgalom egyik vezető alakját, Francois Santonit. A férfi egy esküvőről igyekezett haza, mikor a halálos támadás érte. A politikus a gerillaakciók beszüntetéséért harcolt, bár az utóbbi időben - miután párttársát meggyilkolták - visszavonult a politikai élettől.
Pénteken hajnalban meggyilkolták a korzikai nacionalista mozgalom egyik kiemelkedő tagját, Francois Santonit. Monaccia d'Aullene faluban Santoni egy esküvőről sietett haza, mikor egy gépfegyveres, ismeretlen alak halálos fejlövést adott le rá, egyik testőrét pedig a lábán megsebesítette. Az ismeretlen férfinak sikerült elmenekülni, de később a rendőrök megtaláltak egy kiégett autót, amiről azt feltételezik, hogy a merénylő azzal próbált egérutat nyerni.

A politikus túlélt egy merényletet

A 41 éves Santoni a korzikai nacionalista szeparatista mozgalom kiemelkedő egyénisége volt, a Korzikai Nemzeti Felszabadító Front Történelmi Szárny gerilla csoporthoz tartozó Cuncolta Naziunalista törvényes politikai párt főtitkára volt. A szervezet Korzika autonómiájáért harcol és Párizstól való függetlenségét szorgalmazza.

A nemzeti harcos az utóbbi években visszavonult az aktív politizálástól. Miután párttársát, Jean-Michel Rossit meggyilkolták a múlt évben egy korzikai bárban, a politikus tudta, hogy a harcot szorgalmazó nacionalisták őt szemelték ki a következő áldozatnak. A férfi annak ellenére, hogy valaha maga is a gerillák oldalán harcolt, nyíltan elítélte az erőszakot, ez kiváltotta a bősz nacionalisták bosszúját. 1995-ben a politikus túlélt egy gyilkossági merényletet: testőre halt meg helyette.

Santoni a párbeszédet szorgalmazta

Santoni, annak ellenére, hogy négy évet töltött a 80-as években börtönben gerilla támadások miatt, fontos szerepet vállalt a francia hatóságokkal való tárgyalásokban. Egyébként Párizs akkor határozta el, hogy nagyobb fokú autonómiát biztosít a Korzika számára, mikor 1998-ban megölték a Claude Erignac-ot, Párizs legmagasabb rangú képviselőjét a szigeten. Santoni, aki akkor börtönben volt, egy újságnak adott interjúban nyíltan hirdette: nem ért egyet azokkal a szeparatista harcosokkal, akik mindent átfogó kampányt szerettek volna indítani a sziget teljes függetlenségének biztosításáért.

A most meggyilkolt politikust 1996-ban tartóztatták le újból, zsarolási kísérlet vádjával. A bíróság múlt évben bűnösnek találta, de Santoni fellebbezett az ítélet ellen, jelenleg a fellebbezés tárgyalása volt folyamatban.