Emőke
-4 °C
9 °C

Szitává lőttek egy koszovói szerbet

2006.06.01. 12:21
Eltorlaszolták az útját, és szitává lőttek egy szerb fiatalt Koszovóban. Az év végén minden valószínűség szerint függetlenedő tartományban egyre gyakoribbak a szerbek elleni támadások, még az ENSZ is humanitárius válságtól tart.

Brutálisan lemészároltak egy koszovói szerb fiatalt. Az elmúlt hetek szerbellenes bűncselekményei alapján feltételezhetően ez is etnikai indíttatású gyilkosság lehetett. A 23 éves férfi egy szerb többségű városból tartott haza falujába, de az utat faágakkal elzárták. Amikor megállt, ismeretlenek golyózáport zúdítottak autójára. A holttestet kidobták az autóból, és elhajtottak. A rendőrség jelenleg is helyszínel, a gyilkosok által használt gépkocsit megtalálták egy szomszédos faluban.

Az elmúlt hetek bűneseteiből sejteni lehet, hogy ezúttal is etnikai alapú leszámolásról van szó, mivel a közelmúltban több fegyveres támadás történt szerbek ellen Észak-Koszovóban. Május elején feltehetően albán szélsőségesek tüzet nyitottak egy ortodox papra, egy másik esetben két szerb fiatalt ért fegyveres támadás. A pap csodával határos módon megmenekült, a két fiatalt súlyos sebesülésekkel szállították kórházba.

Bűnténysorozat

Ugyanebben az időszakban történtek más bűntények is. Kövekkel dobáltak meg szerbeket szállító, ENSZ-rendszámtáblás buszokat, és ugyancsak az észak-koszovói Podujevóban beverték a helyi ortodox templom újonnan ácsolt bejárati ajtaját, és kitörték az ablakokat. A bűnténysorozat után Agim Ceku koszovói kormányfő drámai hangú nyilatkozatában az erőszak megfékezésére, és az etnikai sokszínűség tiszteletben tartására szólította fel albán nemzettársait.

A jogilag Szerbiához tartozó, de gyakorlatilag hét éve önálló Koszovó végleges státusát még az idén rendezik, a legvalószínűbb, hogy függetlenné válik. A Politika c. szerb napilap értesülései szerint Koszovó függetlenedése esetén még az ENSZ is humanitárius katasztrófával, akár 70 000 szerb elmenekülésével számol.