Bernadett
-2 °C
4 °C

Szerb exodusra számít az ENSZ

2006.05.31. 10:16
Akár hetvenezer szerb is elmenekülhet Koszovóból, ha a 95 százalékban albánok lakta tartomány függetlenné válik, írja a belgrádi Politika egy titkos ENSZ-jelentésre hivatkozva. A világszervezet csak a humanitárius válságra készül, az etnikai villongások megfékezésére nem.

Humanitárius katasztrófára számít az ENSZ Koszovó függetlenné válása esetén. A Politika című szerb napilap birtokába jutott, április 1-i keltezésű titkos dokumentumában a világszervezet válságtervet készített elő a menekültekkel foglalkozó ügynökségei számára.

Az ENSZ dokumentuma három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel: Koszovó felosztását, a tartomány Szerbián belüli autonómiáját, illetve teljes függetlenedését. Az utóbbi esetben a szerényebb becslés szerint 57 ezer, a katasztrofálisabb esetén 70 ezer szerb menekülttel számolnak.

Az ENSZ számításai szerint a tartomány függetlenedése esetén 33 ezer szerb Szerbiában keresne menedéket. Ha azonban a függetlenségtől megittasult albánok szélsőségesei szerbellenes kampányba kezdenének, már az első napokban 25 ezren hagyhatják el az új országot.

Az ENSZ szerint a humanitárius válság leginkább Szerbiát és a róla nemrég levált Montenegrót sújtaná, ezeknek az országoknak a belső részein kereshetnek menedéket a menekülők.

A Politika szerint a birtokukba került ENSZ-dokumentum az első, ami számol a koszovói függetlenséget követelő nemzetiségi mozgásokkal. A dokumentum azonban csak a kérdés humanitárius kezelésével foglalkozik, arról nem tesz említést, hogy a Koszovóban állomásozó nemzetközi békefenntartók megakadályozhatnák a nemzetiségi villongásokat.

Az évek óta de facto független, jogilag azonban még Szerbia részének számító Koszovóban a kétmilliós albán lakosság mellett mintegy százezer szerb él. A koszovói szerbek jelentős része az elmúlt húsz évben már elhagyta otthonát.