Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Háborús bűnökért ítéltek el egy tartalékos katonát Szerbiában

2002.07.08. 12:46
Megszületett az első, koszovói albánok ellen elkövetett háborús bűnök miatti ítélet Szerbiában. A két albán férfi meggyilkolásában bűnös tartalékos katonát nyolc évnyi börtönre ítéltek. Az SFOR alakulatai Boszniában elfogtak egy hatvan muzulmán meggyilkolásával vádolt szerb katonatisztet, aki érintett lehet a srebrenicai vérengzésben is.
Nyolc év börtönre ítéltek egy szerb tartalékos katonát a koszovói albán lakosok ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt Szerbiában. Az ítélet szerint Ivan Nikolics - akit tartalékos szolgálatra hívtak be a NATO jugoszláviai hadjárata idején - meggyilkolt két albánt. Nikolics pere volt az első, melyben egy szerbiai bíróság hozott ítéletet a koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűncselekmények miatt, jelentette az MTI.

A srebrenicai vérengzésben is részt vett

Hamarosan Hágába szállítják Miroslav Deronjicsot, akit vasárnap fogtak el a boszniai békefenntartó SFOR alakulatok - írja a BBC. Deronjics a vádak szerint részt vett hatvan helyi muzulmán meggyilkolásában 1992-ben Glogova faluban. Deronjics 1995-ben, a srebrenicai vérengzés idején a kelet-boszniai város térségében szolgált katonatisztként, így a vizsgálat kiterjed a vérengzés idején játszott szerepére is.

A srebrenicai enklávét az ENSZ ugyan "biztonságos menedéknek" minősítette, és védelem - ahogy Phillipe Morillon tábornok, a boszniai ENSZ-erők parancsnoka mondta: a várost a világszervezet kék zászlaja védi - alá helyezte, a várost ostrom alatt tartó boszniai szerb hadsereg 1995-ben megszállta. A megszállás után mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút mészároltak le.