Árpád
-2 °C
4 °C

Háborús bűnökért ítéltek el egy tartalékos katonát Szerbiában

2002.07.08. 12:46
Megszületett az első, koszovói albánok ellen elkövetett háborús bűnök miatti ítélet Szerbiában. A két albán férfi meggyilkolásában bűnös tartalékos katonát nyolc évnyi börtönre ítéltek. Az SFOR alakulatai Boszniában elfogtak egy hatvan muzulmán meggyilkolásával vádolt szerb katonatisztet, aki érintett lehet a srebrenicai vérengzésben is.
Nyolc év börtönre ítéltek egy szerb tartalékos katonát a koszovói albán lakosok ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt Szerbiában. Az ítélet szerint Ivan Nikolics - akit tartalékos szolgálatra hívtak be a NATO jugoszláviai hadjárata idején - meggyilkolt két albánt. Nikolics pere volt az első, melyben egy szerbiai bíróság hozott ítéletet a koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűncselekmények miatt, jelentette az MTI.

A srebrenicai vérengzésben is részt vett

Hamarosan Hágába szállítják Miroslav Deronjicsot, akit vasárnap fogtak el a boszniai békefenntartó SFOR alakulatok - írja a BBC. Deronjics a vádak szerint részt vett hatvan helyi muzulmán meggyilkolásában 1992-ben Glogova faluban. Deronjics 1995-ben, a srebrenicai vérengzés idején a kelet-boszniai város térségében szolgált katonatisztként, így a vizsgálat kiterjed a vérengzés idején játszott szerepére is.

A srebrenicai enklávét az ENSZ ugyan "biztonságos menedéknek" minősítette, és védelem - ahogy Phillipe Morillon tábornok, a boszniai ENSZ-erők parancsnoka mondta: a várost a világszervezet kék zászlaja védi - alá helyezte, a várost ostrom alatt tartó boszniai szerb hadsereg 1995-ben megszállta. A megszállás után mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút mészároltak le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?