Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lehallgatták a kassai magyar konzulátust?

2005.10.25. 11:14
Lehallgató készüléket szereltek a szlovák titkosszolgálat munkatársai a kassai magyar főkonzulátus épületébe, jelentette a Markíza szlovák tévéadó. Czekmán Imre főkonzul szerint a magyar nemzetbiztonság "nyilvánvalóan" ellenőrizte az átvételkor az épületet, így nem hisz a híreknek.

Évek óta lehallgató készülék van beépítve Magyarország kassai főkonzulátus épületébe, jelentette hétfőn este a Markíza szlovák kereskedelmi televízió híradója. A tévének az épületet felújító egyik vállalkozó, Miroslav Smutny beszélt, írja az MTI.

Smutny elmondása szerint két férfi, a szlovák titkosszolgálat (SIS) két munkatársa kereste meg, és rábírták, hogy biztosítson a számukra hozzáférést, mert poloskákat fognak telepíteni a magyar diplomáciai képviselet irodáiba.

"A két ügynök hosszasan győzködött, hogy a poloskatelepítés a Szlovák Köztársaság érdeke" - mondta Smutny. Mint mondta, egyetértett azzal, hogy a titkosszolgálat megvalósítsa a szándékát, és ennek megfelelően a helyiségek felújítása alatt beengedte a főkonzulátus helyiségeibe a szolgálat technikusait, akik végül "a főkonzul lakószobájába lehallgató berendezést telepítettek."

"Nyilvánvalóan megtettük a szükséges biztonsági intézkedéseket az épület öt évvel ezelőtti átvételekor" - nyilatkozta az Indexnek Czékmán Imre kassai főkonzul. A diplomata éppen ezért nem tartja valószínűnek, hogy a Markiza híradójának értesülései valósnak bizonyulnak.

Czékmánhoz hasonlóan nyilatkozott Szabó Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője. Mint az MTI-nek mondta, a minisztérium betörés- és információvédelmi szakembergárdája egy előre meghatározott éves ellenőrzési terv alapján vizsgálja a külképviseleteket. A kassai főkonzulátuson is végeztek ilyen biztonsági vizsgálatot, amikor is minden bizonnyal fény derült volna a lehallgató készülékre, ha valóban elhelyeztek volna ilyen berendezést a főkonzulátus területén.

Mint mondta, az épület öt évvel ezelőtti átadása és átvizsgálása óta nem volt felújítás, melynek során poloskát helyezhettek volna el. A magyar konzulátust hivatalos hatóságok nem keresték meg az ügyben.

Czékmán szintén a híradóból értesült a történtekről. Mint mondta, a híradás már csak azért is érthetetlen, mert Szlovákia és Magyarország a NATO-ban és az EU-ban is szövetséges, így ok se lenne a kémkedésre. Bővebben azonban csak a Markíza este tizenegykor kezdődő összefoglaló hírműsora után kivánt nyilatkozni, amikor is a teljes riportot bemutatják.

Vladimír Simko, a SIS igazgatója a Markízának nyilatkozva tagadta az értesüléseket. "Mi tagadás, a szlovák titkosszolgálat egyes módszereitől olykor meg-megrándul a gyomrom" - nyilatkozta a tévének Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. A szlovák parlament titkosszolgálati bizottságának elnöke, Robert Kalina szerint "az ügyben a szlovák bűnüldöző szerveknek lépni kell".