Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Koszovó: puhulnak a szerbek

2007.02.07. 14:34
Az Európai Unió elfogadhatónak tartja, hogy valamelyest elhalasszák a Koszovóval kapcsolatos tárgyalásokat, amelyeket Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott február 13-án akart megkezdeni - jelentette ki szerdán Pristinában Javier Solana, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A dél-szerbiai Koszovó státusára vonatkozó Ahtisaari-tervezet megvitatásának elhalasztását kérte Szerbia, tekintettel a január 21-i parlamenti választás után kialakult politikai vákuumra, a döntésképes állami szervek hiányára. Belgrádban úgy tartják, hogy csak az összes számottevő politikai erőt képviselő parlament dönthet a Koszovó-tervről, az nevezheti ki a szerb tárgyalóküldöttséget.

A választás végeredménye - mivel február 8-án néhány körzetben megismétlik a szavazást - azonban még várat magára, s ezért a Skupstina sem alakulhat meg.

Javier Solana, aki Belgrádba indulása előtt a koszovói albán vezetőkkel, az UNMIK és a KFOR irányítóival tárgyalt, úgy fogalmazott, hogy minden, a bécsi tárgyalások "időzítésével kapcsolatos értelmes javaslat elfogadható", s hozzátette, hogy körülbelül egyhetes halasztást tart elképzelhetőnek.

Hasonló szellemben nyilatkozott Belgrádban Geoff Hoon, az EU-ügyekben illetékes brit miniszter is, miután tárgyalt Vuk Draskovic szerb külügyminiszterrel. Hoon hisz abban, hogy Martti Ahtisaari rugalmas lesz a bécsi tárgyalások időpontját illetően. Emlékeztetett rá, hogy az ENSZ-főmegbízott tervezete ismertetésével megvárta a szerb választásokat, és meggyőződését fejezte ki, hogy a bécsi tárgyalások kezdetével kapcsolatban is hasonló, rugalmasságról tanúskodó döntést hoz.

A szerb külügyminiszter a Geoff Hoonnal folytatott tárgyalás után úgy nyilatkozott, hogy az Ahtisaari-javaslat elégedetlenséget és a megalázottság érzését váltotta ki Szerbiában, mivel a független Koszovó állam megteremtését tartalmazza.

Vuk Draskovic ugyanakkor hozzátette, hogy nagyon közel a kompromisszum, amelynek a létrejötte a Koszovó kérdésében a végső döntést meghozó ENSZ BT-től függ. Ha az Ahtisaari-dokumentumhoz hozzáfűznének egy kiegészítést arról, hogy Szerbia nemzetközileg elismert határai nem változnak, akkor létrejöhetne egy nagy kompromisszum, szerbek és albánok megbékélése, fogalmazott a politikus.

Ahtisaari a tervezetben nem említi Koszovóval kapcsolatban a függetlenséget, de lényegében a tartomány Szerbiától való leválasztását javasolta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!