Ágnes
-1 °C
2 °C

Új választást írhatnak ki Szerbiában

2004.01.25. 18:59
A leköszönt kormánypárt mégsem támogatja a kisebbségi kormányzást és Kostunica sem enged. A helyzet a radikálisoknak kedvez.
Pontosan négy hét telt el a szerbiai előre hozott parlamenti választás óta, s ma bizonytalanabb mint valaha, hogy a demokratikus tömb pártjai tudnak-e kormányt alakítani.

A helyben toporgó kormányalakítási folyamat vasárnap jutott mélypontjára. A Demokrata Párt (DS) főbizottsága vasárnap kereken elutasította a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) javaslatát, hogy kívülről támogassa kisebbségi kormányát, amely élén a DSS elnöke, Vojislav Kostunica állna. A DS vezetői a párttestület ülése után bejelentették, hogy a DS újabb kormányalakítási tárgyalásokat tart szükségesnek és azt szorgalmazza, hogy a demokratikus tömb összes pártja - beleértve a DS-t - alakítson kormányt.

Állóháború

Az eddigi legnagyobb kormánypárt vasárnapi döntésével átadta a labdát a DSS térfelére, de nem valószínű, hogy Kostunicáék hajlandóak lesznek belemenni a DS játékába, annál is inkább, mert a kisebbségi kormány megalakításának gondolata eredetileg pont a DS-től származik. Kostunica a vasárnapi Politika című lapnak nyilatkozva már meg is előlegezte pártja válaszát. Közölte, hogy amennyiben a többségi - DS bevonásával megalakuló - kormány és az újabb választás között kéne döntenie, akkor az utóbbi lehetőséget választaná.

Belgrádi megfigyelők szerint a két rivális párt, a DSS és a DS szembenállása semmi jót nem ígér, s egyre valószínűbb, hogy a patthelyzetből az egyetlen kiút az újabb választás kiírása lenne, ami leginkább az amúgy is túlságosan megerősödött szerb radikálisoknak kedvezne. Az új választás még jó néhány hónapra elodázná a fél éve megrekedt reformfolyamat folytatását.